Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

FCRI - Fundació catalana per la recerca i la innovació - 10/03/2008


Barcelona i Nova York compartiran conferències internacionals en camps científics frontera gràcies a un acord entre l'FCRI i la New York Academy of Sciences


L'FCRI, en col·laboració amb el DIUE, subvencionarà també dins l'acord que els científics catalans i doctorands s'associïn a la New York Academy of Sciences


Barcelona i Nova York compartiran i coorganitzaran conferències científiques internacionals en camps frontera (àmbits multidisciplinaris de futur de la recerca que combinen diferents disciplines com, per exemple, les neurociències, la biomedicina o la nanobiotecnologia) com a resultat d'un acord signat entre la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i la prestigiosa New York Academy of Sciences (NYAS). En el mateix marc, i com a acció d'internacionalització de la comunitat científica, l'FCRI i el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa (DIUE) de la Generalitat de Catalunya, subvencionaran també dins del mateix acord, que els científics i estudiants de doctorat catalans s'associïn a l'NYAS.

Com a primer resultat de l'acord FCRI-NYAS, Barcelona acollirà del 20 al 22 de novembre de 2008, la primera Barcelona Social Brain Conference, coorganitzada en col·laboració amb la Càtedra UAB de Neurociències i Societat "El cervell social". La conferència comptarà amb la presència com a ponents de mig centenar de neuròlegs, neurobiòlegs, economistes, psicòlegs i sociòlegs d'arreu del món. El seu objectiu serà estudiar les neurociències com a àmbit d'investigació multidisciplinari on conflueixen disciplines com ara la neurobiologia, la sociologia, l'economia i la psicologia, tot estudiant la relació entre cervell i presa de decisions i accions socials dels individus.

Quant a la subvenció per part de l'FCRI i el DIUE de l'associació d'investigadors i doctorands catalans a l'NYAS, la iniciativa d'internacionalització ha estat positivament acollida per noms de la comunitat científica de Catalunya tan rellevants com ara Juan Carlos Izpisúa, director del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB) i Anna Veiga, directora del Banc de Línies Cel·lulars de la mateixa entitat, i Lina Badimon, directora del Centre d'Investigació Cardiovascular (CSIC-ICCC), que juntament amb centenars d'investigadors més ja han manifestat la seva disposició a acollir-s'hi.

Segons Joan Comella, director de l'FCRI, "la col·laboració entre l'FCRI i l'NYAS és una acció més en el marc del reforçament de funcions delegades pel DIUE en la nostra organització que contribuirà a reforçar la internacionalització de la recerca catalana i la projecció del país com a seu de grans esdeveniments científics en àrees frontera del coneixement". En la seva opinió, "Catalunya és excepcionalment rica en recerca multidisciplinar, un fet que comença a ser conegut a l'estranger però pel qual hem d'apostar a fons si volem ser un pol d'atracció de talent científic en la línia iniciada per institucions d'èxit inspirades pel DIUE i l'FCRI com ara laICREA".

L'NYAS es va fundar a Nova York el 1817. Al llarg de la seva existència ha participat activament en la creació d'institucions científiques de Nova York i d'arreu els Estats Unitscom ara la Universitat de Nova York, el Museu Americà d'Història Natural, i les Societats Americanes de Química i de Física. Actualment té prop de 29.000 membres (més de 6.000 d'ells estudiants) de 140 països i desenvolupa, dintre de la seva variada oferta d'activitats, un programa específic dedicat als camps frontera de la ciència. Els seus membres gaudeixen, entre d'altres avantatges, d'accés a totes les activitats de l'NYAS, a la seva informació, documentació i xarxa de contactes.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.