Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

Ajuntament de Terrassa - 23/01/2008


Una delegació de l'Ajuntament de Terrassa va viatjar als EEUU per conèixer experiències pioneres en innovació i emprenedoria


Una de les reunions del viatge

El programa del viatge va incloure visites a les principals universitats del món i a diversos centres d'innovació i emprenedoria de Nova York, Boston i San Francisco
La delegació municipal que va viatjar als EEUU estava encapçalada per l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, i integrada pels portaveus municipals Manel Pérez (ICV-EA), Isaac Albert (ERC), Josep Rull (CIU) i Xavier Ballbè (PP), i pel delegat de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona, Teo Romero.


L'Ajuntament de Terrassa vol aprendre les millors pràctiques en l'àmbit de la recerca, la innovació i l'emprenedoria per valorar la seva possible aplicació a la ciutat. Un dels cinc eixos estratègics del Pla de Mandat 2007-2011 té per lema "Una Terrassa amb creativitat que inverteix en els fonaments de la innovació, la competitivitat i el progrés".L'objectiu és promoure estratègies d'innovació i convertir Terrassa en un punt de referència, un entorn d'innovació amb projecció i vincles internacionals. Per aquest motiu, l'alcalde va visitar els principals centres i va fer contactes per a possibles aliances estratègiques en el futur. Aquest projecte ha despertat l'interès de la Diputació de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri d'Indústria, que han donat suport a l'Ajuntament de Terrassa i han manifestat la voluntat de subvencionar el 100% de les despeses d'aquesta iniciativa.

El detalls del viatge, que va començar el passat 12 de gener, es detallen a continuació:


Nova York

Science & Technology de la Columbia University (Manhattan)

Reunió amb David B. Lerner, director New Ventures, i amb Tim Corless, director Business Development.

L'Science & Technology és un dels centres destinats a la recerca i centres mèdics punters a nivell mundial de la Columbia University. Aquesta universitat, fundada el 1754, és una de les millors institucions acadèmiques i de recerca del món i ocupa la setena posició del ranquing mundial d'universitats, el "Top 500 World Universities".

Illionis Institute of Techonology - Design Institute

Reunió amb Elisabeth M. De Morentin (Master of Design Methods, 2007 i Design Planning and Strategy).

L'Illinois Institut of Tecnology té com a principal objectiu avançar en el coneixement amb la investigació i la recerca. Aquest centre compta amb una escola superior de disseny, denominada Institute of Design, que es dedica a humanitzar la tecnologia i fer créixer el procés d'innovació, a través del desenvolupament i ensenyança. L'objectiu de l'Institute of Design és desenvolupar mètodes que ajudaran a les organitzacions a guanyar un coneixement de les complexes vides dels usuaris de manera més detallada i rellevant i conduir el desenvolupament de la innovació, productes i conceptes de business.

New York City Economic Development Corporation's

Reunió amb els responsables del Departament de Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament de Nova York:

  • Olivier Griperay (Vice President Client Coverage International Business Development)
  • Joseph Fonte (Project Manager International Client Coverage).

La delegació ha pogut conèixer les diverses estratègies que aplica aquesta ciutat nord-americana per incentivar l'activitat empresarial. Tot i les evidents diferències entre ambdues ciutats, existeixen objectius comuns com ara l'interès per facilitar als empresaris i emprenedors les gestions i tramitacions per crear noves empreses. En aquest sentit se n'ha parlat de la possibilitat d'establir iniciatives com ara la finestreta única per als empresaris. Els responsables de desenvolupament econòmic de l'Ajuntament de Nova York han mostrat interès per mantenir a partir d'ara el contacte i l'intercanvi d'experiències amb l'Ajuntament de Terrassa. L'alcalde, Pere Navarro, els ha convidat a visitar en el futur la nostra ciutat.

Delegació del CIDEM a Nova York

Reunió amb Natalie Touzet (Project Manager - North America) i Clara Barreneche (Executive Director - North America).

La Generalitat de Catalunya compta amb una delegació a Nova York del Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), i la delegació municipal ha pogut conèixer la seva activitat als EEUU.


Boston

Massachussets Institute of Technology (MIT)

Reunió amb Luís Pérez-Breva, enginyer català responsable del MIT Spain, i amb Eduardo Torres-Jara, Postdoctoral Associate Humanoid Robotics Group del MIT CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory).

El MIT és un dels grans centres de recerca en noves tecnologies de la informació i està considerat com un referent mundial. La missió del MIT ha estat des de la seva creació avançar coneixement i educar estudiants en ciència, tecnologia i altres àrees.

Arthur Rock Center for Enterpreneus

Reunió amb Michael J. Roberts, senior lecturer - Executive director Arthur Rock Center for Enterpreneuship

El tinent d'alcalde d'innovació i desenvolupament estratègic i econòmic, Manel Pérez, ha encapçalat el grup que ha visitat l'Arthur Rock Center for Enterpreneuship, de la Harvard Business School, on la delegació local ha pogut conèixer les estratègies formatives i de suport als innovadors que s'estan desenvolupant i que contribueixen a què sigui una de les millors escoles de negocis del món.

Harvard Universtity (creada l'any 1636 a Boston) ocupa el primer lloc del ranquing mundial. Aquesta universitat compta, entre d'altres escoles, amb la Harvard Business School, que ha produït líders i idees que han format part de la pràctica del management en tot el món.


San Francisco

The Silicon Valley Association of Startup Entrepreneurs (SVASE)

Reunió amb el seu responsable, Chris Gill

L'SVASE és una associació sense ànim de lucre que té com a finalitat millorar les capacitats dels empresaris a través de la formació i el coneixement de les millors pràctiques. La SVASE també s'encarrega de posar en contacte empreses de capital risc amb empreses emergents o emprenedors. No cal que siguin joves, sinó que tinguin idees innovadores per aplicar en el món empresarial. Actualment, aquesta associació compta amb 11.000 membres, amb un 80% d'empreses emergents i 450 empreses de capital risc. Té la seva seu a The Silicon Valley, d'on han sorgit empreses com google, e-bay i yahoo.

El seu responsable, Chris Gill, es va mostrar disposat a col·laborar amb Terrassa en l'àmbit de la formació.


Keiretsu Forum

Reunió amb Randy Williams (Founder & CEO) i Judith Iglehart (Vice President International Chapter Development).

La Keiretsu Forum, és una associació internacional d'inversors privats "business angels" líders empresarials, i emprenedors que s'organitza com a font de capital per finançar petites i mitjanes empreses en creixement. Keiretsu és un terme japonès que defineix un conjunt de societats afiliades i orientades a un objectiu comú. Als Estats Units, aquesta associació compta amb seus a 14 ciutats diferents.

Ajuntament de San Francisco

Reunió amb Mark "Chester" Chandler (Director Mayor's Office of International Trade & Commerce).

La delegació es va entrevistar amb el responsable de negocis i comerç internacional de l'oficina de l'alcalde de San Francisco, que actualment és Gavin Newsom. D'entre les experiències que van poder conèixer destaca l'Small Business Administration (SBA) i The SBA Enterpreneur Center, un centre de formació gratuïta per a emprenedors.

Universitat d'Stanford

Reunió amb Jeff Cabili (Director Business Development Executive Education) i Sean Bandarkar (Managing Director Program & Business Development)

Aquest centre també s'ha mostrat interessat a desenvolupar accions formatives conjuntament amb l'Ajuntament de Terrassa. La Universitat d'Stanford, situada al cor de Silicon Valley, entre San Francisco i San José, és una de les institucions principals de recerca del món. Va obrir les portes per primera vegada l'any 1891 i compta amb el campus més gran de tot els Estats Units. De la universitat de Stanford han sortit grans investigadors: 16 premis Nobel, 4 Pulitzers i 24 McArthur Fellows. En el ranquing mundial, ocupa la segona posició, només pel darrera de Harvard i Cambridge.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.