Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UPC - Universitat Politècnica de Catalunya - 09/04/2010


La primera lent de contacte que elimina la hipermetropia sense cirurgia es dissenya a l'Escola d'Òptica i Optometria de la UPC


Pauné sostenint una de les seves lents

Jaume Pauné, creador de la nova lent de contacte, ha rebut el premi Nacional del Col·legi d'Òptics i Optometristes d'Espanya per aquesta important innovació
La lent millorarà la qualitat de la visió a milers de persones sense passar pel quiròfan


Jaume Pauné, graduat del Màster universitari d'Optometria i Ciències de la Visió que imparteix l'Escola Universitària d'Òptica i Optometria de Terrassa (EUOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha dissenyat la primera lent de contacte del món que aconsegueix eliminar la hipermetropia sense cirurgia refractiva amb la tècnica del modelat corneal, també coneguda com ortoqueratologia. Aquesta tècnica consisteix a modelar la còrnia per corregir defectes de la visió com ara la miopia, l'estigmatisme i la hipermetropia de nivells mig o baixos sense cirurgia, a través de lents de contacte rígides, permeables a l'oxigen, úniques i intransferibles, fabricades a mida per cada pacient.


Visió al 100% sense cirurgia

Per a la seva comoditat, el pacient només es posa la lent de contacte rígida durant la nit. La lent actua pressionant la llàgrima que hi ha entre aquesta i la primera capa de la còrnia. Aquesta pressió modifica la forma de la còrnia en unes 20 micres, l'equivalent a la meitat del gruix d'un cabell. Al dia següent, el pacient se les treu i hi pot veure perfectament. Aquesta és una tècnica que obté els mateixos resultats que la cirurgia refractiva, però de manera temporal. Les noves lents de contacte, fruit del treball final de màster de Jaume Pauné, ja es comercialitzen amb preu inicial de 1.000 euros, ja que s'han de dissenyar segons l'estructura de la còrnia de cada pacient, i de 400 euros cada cop que es renoven, anualment. Les lents es comercialitzen amb la col·laboració d'Atenas Vision, del distribuïdor per a Espanya i Portugal, i del laboratori francès Precilens, que les fabrica sota el nom de Paunelens.


Procés de creació

Jaume Pauné ha desenvolupat la innovadora lent de contacte basant-se en la tecnologia ja existent de l'ortoqueratologia. L'any 2005 Pauné va assistir a un congrés internacional de lents de contacte als Estats Units, on es va presentar la primera lent ortoqueratològica d'hipermetropia, que finalment no es va comercialitzar. A partir de llavors, l'optometrista graduat a l'EUOOT va començar a experimentar amb la idea de fabricar una lent per a hipermètrops. L'any 2008 es va matricular al Màster universitari d'Optometria i Ciències de la Visió de la UPC, que inclou el desenvolupament d'un projecte de recerca final de Màster i va ser gràcies a aquest treball que va revisar els resultats anteriors i es va decidir a dissenyar i fabricar un nou model de lent, que va fer provar a deu persones. La clau la va descobrir amb una d'aquestes pacients, que tenia molt d'interès en resoldre el seu problema de visió, i va provar-se sis dissenys diferents, durant una setmana cadascun. A partir dels resultats obtinguts, Pauné va desenvolupar la primera lent de contacte efectiva i eficaç contra la hipermetropia i va descobrir, a més, que els seus principis tècnics i científics són diferents als models coneguts fins ara per corregir la miopia.


Jaume Pauné

Jaume Pauné (Barcelona, 1964) es va diplomar a l'EUOOT l'any 1991, i va ser el primer de la seva promoció. Recentment, s'ha graduat al Màster universitari d'Optometria i Ciència de la Visió amb el projecte final que ha donat peu a la creació de la nova lent de contacte. El 1992 va rebre el premi del Col·legi Nacional d'Òptics i Optometristes pel seu treball sobre lents de contacte per controlar la miopia. Actualment, treballa com a òptic i optometrista al Centre Mèdic Teknon de Barcelona i al seu propi Centre de Teràpia Visual Marsden. Ara, a més, s'embarcarà en la tesi doctoral, centrada a investigar com crear unes noves lents de contacte per a persones amb queratocon, una malaltia de l'ull que pateixen dos de cada mil persones. Aquesta malaltia ocasiona moltes dificultats per utilitzar lents de contacte, tot i que són imprescindibles per a les persones afectades.

Més Informació a: EUOOT i Paunelens.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.