Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UPC - Campus Terrassa - 26/01/2011


La Biblioteca del Campus de la UPC a Terrassa obre una col·lecció de còmics relacionats amb l'aeronàutica


Imatge de còmic

El primer 'Superman' no volava, només saltava
La Biblioteca del Campus de la UPC a Terrassa ha obert una nova col·lecció de còmics que tracten, de diverses maneres i des de diversos angles, el tema aeronàutic. La col·lecció s'inicia amb 35 títols seleccionats pel professor de la UPC Jordi Ojeda, responsable del projecte de divulgació "Còmic, Ciència i Tecnologia", de la Càtedra Unesco de Tècnica i Cultura.


Herois com El Capitan Harlock, Flash Gordon, Blake Mortimer, o autors com Paul Gillon, Moebius o Hugo Pratt ja ocupen un espai a les prestatgeries de la biblioteca del Campus de la UPC a Terrassa gràcies a la nova col·lecció 'Còmic i aeronàutica' que es posa aquest curs a disposició dels usuaris.

El professor de la UPC Jordi Ojeda, creador del projecte de divulgació científica "Còmic, ciència i tecnologia", de la Càtedra Unesco de Tècnica i Cultura de la Universitat, ha estat l'encarregat de seleccionar els títols i els autors dels primers 35 còmics que inicien la col·lecció, d'èpoques i estils ben diferents, però que tenen en comú la visió de l'aeronàutica i dels seus protagonistes, amb històries reals o imaginades del passat, present o futur.

El criteri temàtic per seleccionar les obres escollides no s'ha centrat tan sols pels dibuixos d'avions o naus espacials, sinó també pel protagonisme dels pilots, amb uns valors característic de la professió que comparteixen tots els aficionats a l'aeronàutica: l'afany per l'aventura, la disciplina, la llibertat o el respecte, entre d'altres. Uns valors que coincideixen en gran mesura també amb la gent del mar (i que també protagonitzarà alguns dels títols que s'incorporaran en un futur). I és que, durant molts segles, per navegar pel mar es mirava precisament el cel.

Segons Ojeda, responsable del projecte de divulgació "Còmic, ciència i tecnologia" de la Càtedra Unesco de Tècnica i Cultura, "la ciència-ficció és sens dubte una gran oportunitat per tal d'albirar la tecnologia del futur, però també hi ha lloc per al còmic realista com és el cas de les històries inspirades a la primera i segona Guerra Mundial". El professor Ojeda afegeix que "els criteris tècnics d'aquesta primera adquisició han estat la seva accessibilitat a qualsevol llibreria; que estiguessin editats en català o castellà, i que fos un conjunt heterogeni quant a la seva procedència, tenint en compte que volíem tenir obres i autors clàssics i que quedarien molts títols per incorporar a la col·lecció".

De fet, ja s'està preparant una segona llista per adquirir amb autors tan coneguts com Hergé (creador de Tintin) o Hugo Pratt (En un cielo lejano), i d'estils tan contrastats com el manga japonès o els superherois nord-americans, a més d'anar tancant algunes de les col·leccions obertes. Ojeda, un apassionat dels còmics, afirma que "els personatges que tenen com a superpoder la capacitat de volar provoquen un encant especial. El primer superheroi de la història, Superman, creat el 1938, no volava, sinó que saltava, la capacitat de volar es va incorporar uns anys més tard".

Els primers autors de la col·lecció:


  • Alex Raymod (Flash Gordon)
  • Carlos Giménez (Delta 99)
  • Hugo Pratt (Diario de guerra)
  • Jack Kirby (Sky Masters)
  • Matsumoto (Capitán Harlock)
  • Mézières i Christin (Valerian)
  • Moebius i Jodorowsky (L'incal)
  • Paul Gillon i Jean Claude Forest (Los náufragos del tiempo)
  • Solano López (Diario de guerra)

Jordi Ojeda i el projecte de divulgació "Còmic, ciència i tecnologia"

Des de fa quinze anys, el professor Jordi Ojeda ha organitzat diverses exposicions, conferències i jornades al voltant dels còmics, i ha publicat diversos llibres i articles sobre anticipació tecnològica, la ciència dels superherois o el mar i els còmics, entre d'altres. També ha assessorat a la Biblioteca Gabriel Ferraté en la posada en marxa de la secció de còmic de la col·lecció de ciència-ficció i a la Biblioteca de l'ETSEIB en la col·lecció del memorial democràtic, entre d'altres.

El juny de 2010 va guanyar el Premi Popular de la Divulgació de la Historieta en el 28è Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Actualment està treballant en organitzar activitats adreçades a joves de primària i d'ESO per fomentar vocacions científiques i tecnològiques, emprant personatges coneguts de superherois com a palanca engrescadora per la seva vinculació amb la ciència i amb moltes activitats d'oci més enllà de la lectura (cinema, televisió, videojocs, etc).Es pot conèixer més en detall aquesta iniciativa a través d'Internet:

comiccienciatecnologia.blogspot.com/

La col·lecció a Internet

Els detalls de la col·lecció es poden consultar a la pàgina web

www.shelfari.com/o1514333456/shelf

Accés als còmics

Tots els usuaris i usuàries de la Biblioteca del Campus de la UPC a Terrassa tenen accés al fons de la col·lecció de còmics. El préstec, però, només és accessible per a la comunitat universitària de la UPC.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.