Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UPC - 15/02/2011


Arriba SARDANA, la xarxa de fibra òptica que multiplica les capacitats de comunicació a la llar


Fibra òptica

Amb una velocitat de fins a un Gigabit per segon, la nova xarxa —que es posarà en marxa el 2015— està disponible per a més de 1.000 usuaris per anell, cosa que suposa entre 15 i 30 vegades més de consumidors
El projecte europeu SARDANA, que lidera la UPC a través del Grup de Comunicacions Òptiques, arriba a la seva fi. Després de la prova de camp realitzada per France Telecom (FT)-Orange el 20 de gener a França, el sistema de comunicacions per fibra òptica de banda ampla es va presentar els passats dies 9 i 10 de febrer a Milà (Itàlia), al congrés europeu Fibre-to-the-Home 2011.


Scalable Advanced Ring-based passive Dense Access Network Architecture (SARDANA) és el projecte liderat pel Grup de Comunicacions Òptiques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que ha resultat en una nova xarxa de fibra òptica disponible per a més de 1.000 usuaris per anell, cosa que suposa entre 15 i 30 vegades més de consumidors que avui dia.

L'abast territorial de la xarxa també supera els actuals 20 km, ja que cobreix fins a 100 km per donar servei a nuclis tant urbans com rurals. La velocitat també es multiplica, garantint fins a 1 Gigabit per segon (Gbps) a cada llar en entorns rurals i 300 Megabits per segon (Mbps) dins l'àmbit urbà, amb la qual cosa se superen els 10 Mbps de velocitat mitjana que ofereix actualment l'ADSL. A més, la xarxa és escalable —pot créixer fàcilment sense que es perdi qualitat del servei— i més robusta, segura i barata de construir i mantenir.

Aplicacions multimèdia a més velocitat

Es tracta d'una xarxa densa de fibra òptica universal, que els experts anomenen fibre-to-the-home network, capaç d'arribar a totes i cadascuna de les llars europees. El nou sistema, que es posarà en funcionament al 2015, regenera el senyal òptic a través del bombament i l'amplificació remots. Així, permet als usuaris accedir a aplicacions multimèdia sense els colls d'ampolla actuals.

Per exemple, dóna la possibilitat de veure quatre cadenes de televisió alhora i en diferents aparells, enregistrar-ne altres quatre i pujar vídeos a Internet, tot simultàniament. També permet descarregar un DVD en quatre o cinc segons i "establir videoconferències en alta definició amb la garantia que la comunicació no serà interrompuda", indica Josep Prat, catedràtic de la UPC responsable de la recerca.

El projecte SARDANA s'ha desenvolupat en el marc del setè Programa marc de la Comissió Europea i es basa en la idea que la tecnologia ha de proporcionar les eines perquè no es produeixi l'anomenada bretxa digital. És el paradigma 'Llar i inclusió de ciutadans': tots som membres de l'anomenada societat de la informació i tots hem de poder gaudir en igualtat de condicions de les millores que aporta la nova societat tecnificada.

El projecte es va iniciar el 2008 i finalitzarà aquest any. De moment, France Telecom ha realitzat amb èxit una primera prova de camp a la localitat de Lannion (França), el 20 de gener. La demostració pública de SARDANA va tenir lloc els passats dies 9 i 10 de febrer al congrés europeu Fibre to the Home 2011, a Milà (Itàlia).

Hi ha participat un consorci d'entitats integrat per la UPC, France Telecom (FT)-Orange, Tellabs, Intracom, l'Instituto de Telecomunicações (IT), l'High Institute of Communication and Information Technology (ISCOM) i el Research and Educational Laboratory in Information Technology (AIT).

Més informació:

Web del projecte SARDANA

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.