Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

GlobalTalent - 01/10/2010


Es lliuren els primers Premis de Recerca de Catalunya


Un moment del lliurament del premi

En la primera edició d'aquests guardons varen resultar premiats l'ecòleg Josep Peñuelas i l'investigador en xarxes complexes Roger Guimerà
Els premis, que prenen el relleu del Premi Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (1990 - 2009), tenen com a objectiu incrementar el reconeixement social de la ciència i, molt particularment, de l'activitat científica dels investigadors i les investigadores que desenvolupen la seva tasca al nostre país.


L'ecòleg Josep Peñuelas, professor d'investigació del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-CSIC) de la UAB i del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i l'investigador en xarxes complexes Roger Guimerà, professor de recerca ICREA al Departament d'Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV), varen rebre els nous Premis de Recerca de Catalunya, organitzats per Talència, la institució de foment i reconeixement a la recerca impulsada pel Departament d'Innovació, Universitats i Empresa. En concret, Josep Peñuelas va ser premiat en la categoria de Carrera Científica i Roger Guimerà en la de Joves investigadors.

Els Premis de Recerca de Catalunya, la primera edició dels quals correspon a aquest 2010, tenen com a objectiu incrementar el reconeixement social de la ciència i, molt particularment, de l'activitat científica dels investigadors i les investigadores que desenvolupen la seva tasca al nostre país. Els guardons comptem amb dues categories: a la Carrera Científica i als Joves Investigadors. El guardó a la Carrera Científica pren el relleu del prestigiós Premi Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (1990-2009) i està dotat amb 40.000 euros. El de Joves Investigadors, per la seva banda, vol estimular, reconèixer i difondre en diferents suports i formats, l'esforç d'investigació i està dotat amb 10.000 euros. L'objectiu és incrementar el reconeixement social de la ciència i dels científics i científiques.

Josep Peñuelas i Reixac és doctor en Biologia (Ecologia) per la Universitat de Barcelona (UB) i professor d'investigació del CSIC i dirigeix la Unitat d'Ecofisiologia i

Canvi Global del CREAF. Treballa en biodiversitat vegetal, ecofisiologia i en les interaccions biosfera-atmosfera.

Roger Guimerà Manrique és doctor en Enginyeria Química per la URV i professor de recerca ICREA al Departament d'Enginyeria Química d'aquesta universitat. El seu camp d'investigació són les xarxes complexes (sistemes de molts elements amb complicats patrons de connexions entre ells, com ara, les xarxes d'interacció de proteïnes, les de regulació gènica, les xarxes socials d'Internet, la WWW, o les xarxes de distribució elèctrica, entre d'altres). Particularment, ha estudiat l'estructura de xarxes complexes i la relació entre l'estructura de les xarxes i la seva dinàmica.

L'acte de lliurament, que va tenir lloc al Palau de la Generalitat, va ser presidit per l'Hble. Sr. Josep Huguet, conseller d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya; el Sr. Joan Majó, Comissionat per a Universitats i Recerca; i el Sr. Albert Castellanos, director de Talència.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.