Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

Universitat Oberta de Catalunya - 02/12/2011


La UOC impulsarà estudis d'atenció sanitària i social basada en l'ús de les TIC


Investigadors treballant

L'oferta acadèmica que vol promoure la UOC és pionera a Europa i s'adreça a tots els professionals de l'àmbit sanitari i social
El programa de Telemedicina de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) vol desenvolupar, juntament amb altres universitats de referència europees, una oferta acadèmica adreçada a professionals de l'àmbit sanitari, social i tecnològic per garantir un desplegament adequat de serveis de salut electrònica (Social Care Informatics).


El programa formatiu resultant seria de caràcter interuniversitari a escala europea i tindria com a objectiu formar en les noves competències i habilitats que necessita el professional per a donar resposta, de manera integral, a les necessitats assistencials i de salut de les persones en el segle XXI.

El Social Care Informatics, l'atenció sanitària i social basada en l'ús de les TIC, és una disciplina emergent que promou una visió integrada de l'atenció sanitària i social, fent ús de les possibilitats que ofereixen les tecnologies de la comunicació i la informació (TIC).

L'oferta acadèmica que vol promoure la UOC és pionera a Europa i s'adreça a tots els professionals de l'àmbit sanitari i social. Per a impulsar aquest programa, la UOC treballa juntament amb la Universitat de Keele (Regne Unit) i l'Institut Karolinska d'Estocolm (Suècia).

«Aquesta nova realitat assistencial requerirà noves competències i habilitats perquè els professionals de l'àmbit sanitari i social puguin donar aquesta resposta holística. Serà necessari crear nous mitjans de transmissió, i més potents, d'aquest coneixement a aquests professionals, i també sistemes de col·laboració interuniversitària i de formació contínua en xarxa que ajudin a mantenir aquest coneixement actualitzat», ha assenyalat el director del programa de Telemedicina de la UOC, Francesc Saigí.

La decisió d'impulsar aquest nou programa formatiu s'ha pres en el marc d'una trobada sobre l'atenció sanitària i social basada en l'ús de les TIC que s'ha fet els dies 29 i 30 de novembre amb un seminari a l'Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi (c. Jacint Verdaguer, 90, Sant Joan Despí).

En el seminari, diversos especialistes de les tres universitats han abordat el repte de garantir una atenció integral de les persones i de desenvolupar el Social Care Informatics com una part essencial de l'assistència sanitària.

«La salut és més que l'absència de malaltia. Encara que la majoria dels ciutadans és capaç de gestionar el seu propi benestar, una proporció important i creixent requereix cada vegada més de suport extern i els serveis socials han d'oferir aquesta ajuda», ha assenyalat Michael Rigby, professor emèrit d'Estratègia d'informació en salut de la Universitat de Keele (Regne Unit) i uns dels qui han participat en el seminari, amb la ponència «Les TIC en la cura integral, des de la teoria a la pràctica». Rigby investiga i intenta dur a la pràctica un canvi de paradigma per a donar suport als pacients i als equips multidisciplinaris en l'atenció de malalties cròniques i en la prevenció.

Un altre dels experts que han participat en el seminari és Sabine Koch, professora d'Informàtica de la salut de l'Institut Karolinska d'Estocolm (Suècia). «Els sistemes de salut actualment pateixen una manca d'integració. El resultat és la fragmentació de l'atenció, la duplicació de serveis i la participació limitada dels pacients i els cuidadors informals en el procés d'atenció. Cal identificar els punts en què els diferents actors han d'interactuar i fer ús de les possibilitats que les TIC ofereixen per a cobrir aquestes necessitats de coordinació», ha dit Sabine Koch, que està especialitzada en telesalut a la llar, interacció persona-ordinador en l'atenció sanitària i social, i informàtica de consum.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.