Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA - 23/01/2012


Nou sistema per conservar líquids a temperatura ambient


Logotip YPSICON

Per comercialitzar la tecnologia, que, a més, protegeix els components bioactius dels aliments, el CERPTA (Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments) i la UAB han creat YPSICON, una nova spin-off de base tecnològica
El CERPTA de la UAB ha creat un nou sistema capaç d'esterilitzar i estabilitzar líquids mitjançant altes pressions que permet conservar-los llarg temps a temperatura ambient i reduir l'ús d'additius per conservar les seves característiques organolèptiques.


El sistema UHPH (de les sigles angleses Ultra Alta Pressió Homogeneïtzació) és aplicable a tot tipus de producte líquid i especialment apropiat per als aliments. Buenaventura Guamis, director del CERPTA i catedràtic de Tecnologia dels Aliments de la UAB, assenyala que es tracta d'un sistema "totalment nou i només comparable amb el sistema UHT (Esterilització a Ultra Alta Temperatura), però amb l'avantatge afegit que, a més d'esterilitzar, minimitza el dany tèrmic al producte i afavoreix la seva estabilització. Això permet reduir o eliminar els additius que s'afegeixen habitualment per conservar les seves característiques de gust, sabor, textura o olor".

El sistema protegeix a més els components bioactius dels aliments, com les vitamines o els àcids grassos poliinsaturats, mitjançant un procés d'encapsulació que augmenta la seva resistència davant factors que podrien alterar-los.

La nova tecnologia consisteix en una combinació d'altes pressions dinàmiques i homogeneïtzació. En el camp de les altes pressions es diferencia clarament de les altes pressions hidrostàtiques HHP (Hidrostatic High Pressure). Mentre aquestes depenen fonamentalment de la pressió i solament pasteuritzen els aliments -s'han de conservar en refrigeració- el sistema UHPH combina diferents efectes de pressió, mecànics i de temperatures, esterilitzant-los i estabilitzant-los. Això permet que es conservin a temperatura ambient entre sis i nou mesos mantenint les propietats nutricionals del producte fresc.

La comercialització dels equips amb capacitat per processar 15 i 100 litres per hora de producció s'ha iniciat ja aquest mes de gener a través de la spin-off YPSICON, en una primera fase per a pimes dels sectors alimentari, farmacèutic, químic i cosmètic. També s'han dissenyat equips de major capacitat que es preveu comercialitzar en un breu termini de temps a grans empreses. La posada en marxa de l'empresa ha requerit una inversió inicial de 100.000 euros. YPSICON ha sol·licitat ja la patent de la nova tecnologia.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.