Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

RECERCAT - 21/11/2012


Com creixen les galàxies?


Imatge de la galàxia NGC 4414./NASA.

Un estudi recent revela que la Via Làctia no va adoptar la seva forma de disc fa milers de milions d'anys, com es pensava fins ara, sinó que aquest procés es va produir gradualment
Ha estat recentment que la Via Làctia ha arribat a la seva forma actual, al mateix temps que el Sol i la Terra s'estaven formant. Els investigadors han arribat a aquesta conclusió després d'observar el comportament de més de 500 galàxies en formació.


"Els astrònoms pensaven que les galàxies amb forma de disc havien adoptat la seva forma actual fa aproximadament vuit mil milions d'anys, amb molt poc desenvolupament posterior", explica la investigadora que ha liderat l'estudi, Susan Kassin, astrònoma del centre de vols espacials Goddard de la NASA. "La tendència que hem observat mostra el contrari: les galàxies han estat canviant gradualment en tot aquest període".

Els investigadors han emprat el telescopi espacial Hubble i l'observatori Keck de Hawaii per estudiar 544 galàxies blaves, és a dir, amb estrelles que s'hi estan formant. Durant l'estudi han observat que les galàxies més llunyanes (i per tant, més antigues, les primeres que es van formar a l'univers) tenien formes i moviments més caòtics, i que el seu nivell d'organització augmentava amb el pas del temps. Tot observant galàxies més properes (i, per tant, més evolucionades temporalment) s'ha detectat que, amb el pas del temps, la distribució espacial d'estels en aquestes galàxies adopta forma de disc i les seves velocitats s'orienten en un sentit determinat.

Segons l'estudi, aquest és un procés gradual que té lloc tant a les galàxies grans com a les petites. És la mateixa evolució, per tant, que ha seguit la Via Làctia. En aquest cas, es calcula que va arribar a la seva forma actual quan el Sol i el sistema solar s'estaven formant, fa quatre mil set-cents milions d'anys.

Les conclusions derivades del Deep Extragalactic Evolutionary Probe 2 (DEEP2) -aquest és el nom de l'estudi- permetran als astrònoms millorar les simulacions per ordinador dels models d'evolució de les galàxies, i això els ajudarà a comprendre els processos físics que hi ha al darrere.

Font: The Astrophysical JournalPosa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.