Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

Ajuntament de Terrassa - 14/11/2011


Terrassa participa al Living Labs Global Award 2012


Logotip Living Labs Global Award

El certamen internacional pretén donar resposta a reptes estratègics en diversos àmbits
L'Ajuntament de Terrassa serà present al Living Labs Global Award 2012 amb un repte estratègic en l'àmbit de la salut comunitària que ha definit amb el suport el Consorci Sanitari de Terrassa, dins del Cluster de Salut del Pla de la Innovació de Terrassa. L'objectiu és fer un pas més enllà en el foment de la pràctica esportiva per prevenir malalties cardiovasculars, ja que s'ha constatat que l'exercici és bàsic per combatre els factors de risc d'aquestes patologies.


Terrassa és una de les 20 ciutats d'arreu del món que ha estat seleccionada per participar al Living Labs Global Award 2012, un certamen internacional amb el qual es pretén donar resposta a reptes estratègics en diversos àmbits, com ara la salut, el mediambient, la seguretat o l'educació. La convocatòria ha anat a càrrec de l'organització internacional Living Labs Global i reuneix una vintena de ciutats d'Europa, Àfrica, Orient Mitjà, Àsia i Amèrica. Els ajuntaments d'aquests municipis han de presentar un repte que voldrien assolir amb la seva ciutadania i, a partir d'aquí, es fa un crida a les empreses i centres de recerca perquè trobin les solucions. Amb el certamen es premiaran les millors respostes a la vintena d'objectius plantejats, que s'implementaran amb caràcter de prova pilot a les ciutats que els han proposat.

Les ciutats que hi participaran són: Barcelona, Birmingham, Cáceres, Cape Town, Coventry, Derry-Londonderry, Eindhoven, Fukulka, Glasgow, Guadalajara, Hamburg, Kristiansand, Lagos, Lavasa, Mexico, Rio de Janerio, San Francisco, Sant Cugat, Santiago de Chile i Terrassa. Els ajuntaments d'aquests municipis tenen l'encàrrec d'explicar al seu teixit empresarial i als integrants del seu sistema d'innovació local tots els reptes plantejats per les 20 ciutats, convidant a les empreses locals i acompanyant-les en el procés d'ofertes de solucions que desitgin. D'aquesta manera, es contribueix a obrir nous mercats i els teixits empresarials disposen de ponts per arribar a reptes de ciutats internacionals.

L'Ajuntament de Terrassa serà present al Living Labs Global Award 2012 amb un repte estratègic en l'àmbit que la salut comunitària que ha definit amb el suport el Consorci Sanitari de Terrassa, dins del Cluster de Salut del Pla de la Innovació de Terrassa. L'objectiu és fer un pas més enllà en el foment de la pràctica esportiva per prevenir malalties cardiovasculars, ja que s'ha constatat que l'exercici és bàsic per combatre els factors de risc d'aquestes patologies. Per aquest motiu, a Terrassa es pretén dissenyar i implementar un sistema integrat entre la Ciutat (a través del seu entramat urbanístic, els seus equipaments i el seu teixit social) i els prestadors de serveis assistencials públics de la ciutat (a través dels Centres d'Atenció Primària i altres), que fomenti i mesuri la pràctica d'activitat física, donant resposta programes individuals d'activitat física, com a element bàsic de promoció de la Salut.

L'Ajuntament de Terrassa busca una solució integrada, que sigui accessible a tota la ciutadania de Terrassa fent-la copartícep del foment de la seva salut. Es valoraran aquelles solucions que optimitzin la utilització del major nombre possible dels equipaments ja existents, que comportin la utilització del patrimoni de la ciutat pel coneixement de la ciutadania i pel foment de la cohesió social i territorial entre els diferents barris de la ciutat. També es pretén que la proposta impliqui la col·laboració entre empreses de diferents sectors econòmics i dels diferents agents socials de la ciutat.

D'entre les empreses d'arreu del món que presentin solucions al repte estratègic de la nostra ciutat, es seleccionaran 5. A partir d'aquí, el tribunal local escollirà l'empresa que plantegi una millor resposta, que passarà a ser guanyadora d'un dels reptes del certamen internacional. La resta de 19 ciutats participants també elegiran, d'entre les propostes registrades, la millor per al seu repte estratègic. La cerimònia de lliurament de premis tindrà lloc a Rio de Janeiro el 2 de maig de 2012, dia que què es coneixeran quines són les 20 empreses que hauran de provar la seva solució als 20 reptes estratègics plantejats.

Al repte de Terrassa, per tant, es presentaran candidatures de solucions locals i internacionals. D'aquesta manera, s'ofereix una oportunitat global per a la innovació i s'ajuda a difondre les millors pràctiques, a articular les necessitats i oportunitats i a millorar l'atractiu de la nostra ciutat. A través del Living Labs Global Award es presenta una comunitat de ciutats globals amb compromís amb la sostenibilitat, la innovació i la projecció internacional.

La participació de Terrassa en aquesta plataforma donarà a la ciutat una important visibilitat i projecció internacional, des de la perspectiva de "marca de ciutat innovadora", molt rellevant. També pot ser un nou impuls per al projecte de Campus Universitari en Ciències de la Salut que s'està desenvolupant al Mas Viver de Torrebonica.

El Cluster de Salut és un dels sectors en què està treballant l'Ajuntament de Terrassa conjuntament amb el Parc Científic i Tecnològic Orbital 40, els operadors sanitaris, empreses i ajuntaments de la Conca del Ripoll per potenciar aquest àmbit empresarial. El cluster de la indústria de la salut està en expansió, ja que a la ciutat hi ha una gran implantació d'empreses farmacèutiques, de tecnologies mèdiques i de producció de cosmètica i salut. L'Ajuntament de Terrassa està portant a terme una estratègia compartida amb d'altres municipis de la comarca, amb la participació de les empreses més rellevants. Aquest és un dels àmbits que ha identificat el Pla de la Innovació de Terrassa, amb el qual es pretén millorar el sistema i les capacitats d'innovació de la ciutat i de la seva àrea d'influència per tal d'estimular el seu creixement econòmic i la competitivat. D'altres clusters que s'estan potenciant són els d'òptica i fotònica i ecotecnologies.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.