Malgrat els recents avenços en la comprensió dels mecanismes de les lesions nervioses, encara és molt complicat trobar solucions per reparar danys en el sistema nerviós central, a causa del paper crucial i complex que hi tenen les cèl·lules mare neurals. En aquest sentit, l'estudi, liderat per les investigadores Zaida Álvarez, de l'IBEC, i Soledad Alcántara, de la UB, mostra un nou camí per poder reparar els danys en el sistema nerviós mitjançant la utilització de biomaterials capaços d'imitar les característiques químiques i bioquímiques de les cèl·lules mare neurals.
Per aconseguir-ho, els investigadors van provar diferents tipus d'àcid polilàctic (PLA) amb diferents proporcions d'isòmers L i D/L, un material biodegradable que permet l'adhesió i el creixement cel·lular neural. Així, es va descobrir que un d'ells, el PLA amb una proporció d'isòmers 70/30 (PLA70/30), era capaç de conservar la població de cèl·lules progenitores neuronals in vitro. Aquest descobriment esdevé el primer pas per poder generar noves cèl·lules diferenciades en laboratori i desenvolupar finalment un implant capaç d'induir les cèl·lules progenitores neurals ja existents a autorenovar-se i produir-ne de noves.
Han participat en aquest estudi, publicat en el darrer número de la revista científica Biomaterials, el grup de Biomaterials per a Teràpies Regeneratives de l'IBEC, el Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), els departaments de Patologia i Terapèutica Experimental i de Ciències Fisiològiques de la UB, i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa en Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) de l'Institut de Salut Carlos III.