Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

RECERCAT - 30/03/2013


Una nova tècnica per regenerar el sistema nerviós central


Cèl·lules neuronals

Aquest descobriment podria obrir la porta a noves i prometedores teràpies per afrontar els danys causats per accidents, vessaments cerebrals i malalties degeneratives com el Parkinson i l'Alzheimer
Investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i de la Universitat de Barcelona (UB) mostren una nova estratègia per regenerar el sistema nerviós central.


Malgrat els recents avenços en la comprensió dels mecanismes de les lesions nervioses, encara és molt complicat trobar solucions per reparar danys en el sistema nerviós central, a causa del paper crucial i complex que hi tenen les cèl·lules mare neurals. En aquest sentit, l'estudi, liderat per les investigadores Zaida Álvarez, de l'IBEC, i Soledad Alcántara, de la UB, mostra un nou camí per poder reparar els danys en el sistema nerviós mitjançant la utilització de biomaterials capaços d'imitar les característiques químiques i bioquímiques de les cèl·lules mare neurals.

Per aconseguir-ho, els investigadors van provar diferents tipus d'àcid polilàctic (PLA) amb diferents proporcions d'isòmers L i D/L, un material biodegradable que permet l'adhesió i el creixement cel·lular neural. Així, es va descobrir que un d'ells, el PLA amb una proporció d'isòmers 70/30 (PLA70/30), era capaç de conservar la població de cèl·lules progenitores neuronals in vitro. Aquest descobriment esdevé el primer pas per poder generar noves cèl·lules diferenciades en laboratori i desenvolupar finalment un implant capaç d'induir les cèl·lules progenitores neurals ja existents a autorenovar-se i produir-ne de noves.

Han participat en aquest estudi, publicat en el darrer número de la revista científica Biomaterials, el grup de Biomaterials per a Teràpies Regeneratives de l'IBEC, el Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), els departaments de Patologia i Terapèutica Experimental i de Ciències Fisiològiques de la UB, i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa en Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) de l'Institut de Salut Carlos III.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.