Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA - 10/05/2013


Soldadures d'alta precisió


Pinça de soldadura per resistència dissenyada pel CITCEA

La col·laboració del CITCEA amb l'empresa Serra Soldadura en el disseny innovador d'una pinça de soldadura per resistència ha millorat la qualitat de les soldadures d'aquesta empresa
La patent i altres projectes innovadors ha contribuït a incrementar la capacitat de competir internacionalment de Serra Soldadura.


El Centre d'Innovació Tecnològica en Convertidors Estàtics i Accionaments (CITCEA) de la UPC ha dissenyat un doble accionament per a una pinça de soldadura per resistència, per encàrrec de l'empresa Serra Soldadura, fabricant de pinces de soldadura per punts.

Aquestes pinces, que funcionen amb control robotitzat, destaquen per un disseny innovador que substitueix els accionaments pneumàtics per un d'elèctric format per dos motors sense escombretes. Un d'aquests motors controla el moviment dels elèctrodes del sistema i un altre compensa el pes de la pinça, mentre que un equip de control fa totes les operacions amb un únic microprocessador.

Gran versatilitat

"L'objectiu del projecte —explica Joan Gabriel Bergas, director de recerca i innovació del CITCEA— consistia a substituir l'accionament pneumàtic que es feia servir per tancar els braços de les pinces per un d'elèctric". Això "ha donat més flexibilitat al sistema i ha permès poder obrir i tancar la pinça amb la velocitat i els esforços que interessen", apunta l'investigador.

D'aquesta manera, s'aconsegueix millorar la qualitat de la soldadura i s'evita la deformació de la xapa en el momento de tancar la pinça per soldar, que és el problema principal que presenta l'accionament pneumàtic. "La velocitat i la força són equivalents a les dels actuadors pneumàtics, però gràcies a la seva alta versatilitat i precisió en els moviments es disminueix el temps de cicle de la soldadura", afirma Bergas.

El resultat del treball ha estat la creació d'un equip molt integrat que disposa d'un accionament principal i d'un compensador. Aquest darrer element, del qual s'ha obtingut una patent, compensa el pes de la pinça i en facilita molt el moviment a través del braç robòtic amb el qual funciona. "La nova pinça permet fer soldadures en posicions fins ara impensables, com ara a l'interior d'un vehicle", assegura l'investigador.

Un altre avantatge és que fa posible "augmentar molt el nombre de soldadures per minut respecte al que es feia amb les pinces de soldadura tradicionals", un factor que "ha repercutit en una disminució del cost de funcionament del sistema", apunta Bergas.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.