Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

DIUE - 01/10/2010


Neix la Barcelona Super-Resolution Light Nanoscopy Alliance (SLN@BCN)


Capçalera web Centre de Regulació Genòmica

L'SLN@BCN és una iniciativa de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG) que vol fomentar la recerca i l'ús de tecnologies en el camp de la nanoscòpia i microscòpia avançada d'alta resolució aplicades a la biomedicina
La unió de forces d'aquests dos centres de recerca permetrà a Catalunya i a l'Estat espanyol participar en el projecte europeu Euro- BioImaging.


En el futur, s'espera que altres centres i entitats puguin adherir-se a l'SLN@BCN i així esdevenir un pol multidisciplinari que combini diverses disciplines científiques com ara la biologia, la medicina, la fotònica, l'enginyeria, la informàtica, la bioquímica i la nanotecnologia, entre d'altres, amb l'objectiu de millorar, conèixer i aprofitar les tècniques i aplicacions de la microscòpia d'alta resolució. Entre els diferents reptes que la comunitat investigadora esperen poder resoldre gràcies a l'SLN@BCN, hi destaca l'estudi de mostres complexes com ara teixits gruixuts o la necessitat de desenvolupar mètodes ràpids d'obtenció d'imatges en mostres vives.

El fet que l'ICFO i el CRG s'uneixin en aquesta iniciativa és un exemple de la maduresa d'alguns centres de recerca creats en la darrera època a Catalunya. Ambdós centres ja compten amb un nivell d'excel·lència reconegut internacionalment i el seu treball conjunt beneficia la recerca i la comunitat científica nacional amb l'aprofitament de recursos, experts i coneixement. A més, la creació de l'SLN@BCN permetrà a Catalunya participar com un dels nodes d'imatge avançada en la infraestructura de recerca europea d'imatge biomèdica que coordina el projecte Euro-BioImaging.

Els eixos i objectius principals de l'SLN@BCN són:


  • Oferir servei i accés a instal·lacions punteres que ja existeixen a l'ICFO i al CRG. D'aquesta manera seran més les persones usuàries que podran aprofitar la tecnologia d'última generació que es troba en aquests centres per així emprendre noves aplicacions biomèdiques.
  • Formar noves persones usuàries i posar a l'abast del personal investigador les tècniques i equips de microscòpia òptica d'alta resolució, ja sigui a nivell específic per a projectes o necessitats concretes, o a nivell general en forma de màsters.
  • Investigar en biofotònica i nanofotònica per al desenvolupament de noves tècniques que permetin anar més enllà en relació amb els límits de resolució espacial i temporal.
  • Difondre la tecnologia desenvolupada entre les institucions catalanes i espanyoles. L'SLN@BCN vol fomentar l'ús d'aquestes tècniques de microscòpia entre els centres de recerca, hospitals i universitats. La gran varietat de tècniques que ofereix la microscòpia d'alt rendiment i la capacitat d'adaptació d'aquestes a qualsevol problema biològic a examinar fan d'aquesta tecnologia quelcom molt útil per a diversos grups de recerca i laboratoris.
  • Fomentar l'esperit emprenedor i la innovació mitjançant la protecció i l'aprofitament de les tècniques i tecnologies que es desenvolupin en el marc de l'SLN@BCN. L'SLN@BCN vetllarà activament per a l'aprofitament d'aquest potencial per part d'iniciatives empresarials catalanes i espanyoles.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.