Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

RECERCAT - 26/03/2012


Es descobreix un planeta amb possibilitat de tenir aigua i una temperatura similar a la de la Terra


Planeta

Un equip científic internacional liderat per Guillem Anglada i Paul Butler, de l'Institut Carnegie de Washington (Estats Units), ha descobert un planeta potencialment habitable que orbita al voltant d'una estrella situada a uns 22 anys llum de la Terra
L'estudi, publicat a The Astrophysical Journal Letters, revela que aquest planeta és un bon candidat per contenir aigua líquida.


En la seva recerca planetària, els experts van mesurar les petites oscil·lacions que es produeixen en l'òrbita de les estrelles per l'acció gravitatòria que provoca un planeta quan s'hi apropa. D'aquesta manera, van descobrir una estrella nana, anomenada GJ 667C, que forma part d'un sistema de triple estrella i que té una composició en metalls pesants molt inferior a la del nostre Sol.

Durant la recerca es van trobar evidències d'almenys tres planetes en l'òrbita d'aquest estel, un dels quals sembla tenir les característiques necessàries per poder ser habitable. Es tracta del GJ 667Cc, un planeta amb un període orbital de 28,15 dies i una massa 4,5 vegades superior a la de la Terra.

Una de les dades més rellevants que s'han pogut descobrir és que el GJ 667Cc rep una quantitat de llum equivalent al 90 % de la llum que la Terra rep del Sol. No obstant això, atès que la major part de la seva llum es troba en la banda de l'infraroig, el GJ 667Cc absorbeix un percentatge més alt d'aquesta energia, per la qual cosa es calcula que la seva temperatura superficial podria ser molt similar a la del nostre planeta.

D'altra banda, també es creu que hi podria haver aigua líquida, encara que aquesta dada no podrà ser confirmada fins que es disposi de més informació de l'atmosfera del GJ 667Cc.

Per realitzar aquesta recerca, l'equip investigador va emprar dades públiques de l'Observatori Europeu del Sud (ESO, per la sigla anglesa) i un nou mètode d'anàlisi de dades, al qual van incorporar mesuraments de l'espectrògraf d'alta resolució Echelle de l'Observatori Keck i del nou espectrògraf per a la recerca de planetes de l'Institut Carnegie al Telescopi Magellan II.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.