Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

Parc Audiovisual de Catalunya - 09/06/2011


ALT - Audiovisual LivingLab Terrassa, el primer living lab especialitzat en audiovisuals


Logotip

S'ha constituït com una plataforma innovadora arrelada al territori i a la ciutadania que origina processos d'innovació de nous serveis i productes de l'àmbit audiovisual que les empreses involucrades estan interessades en desenvolupar
L'ALT, liderat pel Parc Audiovisual de Catalunya, forma part de la Xarxa Europea de Living Labs i compta amb el reconeixement del Ministerio de Ciencia e Innovación.


Per al Parc Audiovisual de Catalunya, el món audiovisual no s'acaba amb els rodatges i els platós, sinó que hi ha moltes més oportunitats amb la creació de l'ALT- Audiovisual LivingLAB de Terrassa únic en la seva especialitat, l'audiovisual.

L'ALT respon al propòsit de posar en contacte de forma efectiva l'audiovisual, la producció industrial i la ciutadania. Per aquesta raó, entre els objectius de l'ALT figura el de convertir-se en un espai per a la interacció i el diàleg entre l'audiovisual i la creació industrial. Això implica una manera de transformar la creativitat en un actiu audiovisual, on convergeixin producció i creativitat, capaç de generar creixement econòmic.

Per tant, l'ALT se centra en la creació col·lectiva i pot ajudar a materialitzar la creativitat i la innovació audiovisual amb un futur èxit.

Els avantatges d'aquest entorn inspirador i multidisciplinari no es redueixen al desenvolupament de nous continguts audiovisuals o prototipus de productes, sinó que s'amplia a la generació d'idees, l'extensió d'un diàleg creatiu, i a la creació d'una consciència sobre les contribucions potencials dels col·laboradors de l'ALT en els grans reptes audiovisuals dels nostres dies.

El fet de comptar amb un espai al servei de la innovació audiovisual com és el Parc Audiovisual de Catalunya dins de l'entorn de participació ciutadana de Terrassa, potencia la transferència de know how entre l'audiovisual i la innovació i ajudarà a incrementar el potencialde col·laboració amb les productores d'audiovisuals. L'espai actua com a catalitzador de la comprensió de les metodologies i els processos de producció de cada una de les parts i estimula el seu potencial d'innovació.

El Parc Audiovisual de Catalunya dóna suport al projecte innovador que representa l'ALT, a productores, equips creatius, observadors, col·laboradors, i la consecució dels seus objectius amb el seu compromís amb la innovació audiovisual com a eix estratègic.

A més, el projecte ALT ha estat reconegut pel Ministerio de Ciencia e Innovación i ha permès la construcció de nous espais al Parc Audiovisual per absorbir i augmentar la seva capacitat de producció audiovisual. El projecte ha suposat una inversió de 4,9 milions d'euros.

El darrer mes de maig, l'ALT ha entrat a formar part de la Xarxa Europea de Living Labs - EnoLL que la integren ciutats i regions com Hèlsinki, Amsterdam, Londres, Trentino, Manchester, etc.

Oferta de serveis innovadors en l'audiovisual:

L'ALT genera estratègies personalitzades per acompanyar als equips creatius i a les productores audiovisuals en el desenvolupament d'idees de continguts. L'ALT busca donar eines i fer seguiment del camí de creació a les productores audiovisuals.

Interessa tant desenvolupar nous talents com consolidar les trajectòries de produccions conegudes que encara no han vist la seva maduresa en el mercat.

Es dóna valor a l'organització aconseguint l'optimització, l'estalvi i en molts casos la disminució de recursos (temps, cost, etc.) emprant tècniques i metodologies innovadores que s'adapten en cada cas i amb resultats eficaços.

ALT proporciona les següents solucions:

- Assessorament i seguiment de projectes audiovisuals

- Orientació professional al sector audiovisual

- Sòlida preparació audiovisual

- Metodologies innovadores i creació col·lectiva

- Laboratori audiovisual

- Plataforma d'I+D

- Cursos especialitzats

- Proposta de comunitat audiovisual que aprofundeix en la narrativa dels productes audiovisuals

ALT productes:

El i-CONCEPT ALT es basa en el primer pilar del living lab: la creació col·lectiva. Està dirigit a productores i equips creatius que volen maximitzar el procés creatiu de les seves idees i continguts. L'i-CONCEPT ALT és aplicable a qualsevol fase del procés creatiu doncs permet abordar des de la idea més genèrica fins a guions, storyboards, tractaments, formats concrets, pilots de programa, etcètera. La creació col·lectiva es basa en el mètode de dinàmica de jocs amb el model de Cadavre Exquis 3 (CEX3) ,iteracions o accions en l'observació de la comunitat per part d'un grup d'experts i l'anàlisi per generar un informe detallat de propostes, reflexions i preguntes respecte els continguts fixats pel client.

El Parc Audiovisual ofereix unes noves infraestructures per als projectes de l'ALTperquè es puguin produir i dur al mercat. L'i-PRODUCTION comprèn una nova infraestructura de dos platós de 1260 i 410 m2, un plató virtual, un espai incubadora de talent, etc.

Per acabar de tenir tota la garantia d'un producte audiovisual, l'ALT acompanya a les empreses productores i equips creatius amb l'i-TESTING, que amb empreses demoscòpiques "testegen" els productes audiovisual amb les potencials audiències.

Cas d'èxit amb l'i-concept i TVC

El i-CONCEPT ALT beu de la filosofia de living lab, és a dir, de ser un "laboratori viu". El producte comprèn les següents etapes:

1) Un productor o equip creatiu té una idea (fer una pel·lícula, una sèrie, un videojoc, un espot, etc.) i encara que són capaços de produir-la, no tenen recursos (personal, costos...) suficients per desenvolupar-la al màxim i acudeixen a l'ALT per explicar el seu projecte.

2) L'equip de l'ALT elabora un procés de creació col·lectiva per observar i analitzar la idea i obtenir propostes de desenvolupament de la idea (més de 300 en una primera iteració)

3) S'entrega un informe detallat al client amb el desenvolupament de les idees perquè el projecte vagi endavant amb solucions òptimes.

4) Si el client vol aprofundir en algun tema de la proposta, es torna a dissenyar un sistema de creació col·lectiva amb els nous objectius definits amb el client i es proposen en un informe les vies de treball.

5) Accedir a la creació col·lectiva del i-CONCEPT ALT es pot fer tantes vegades com es necessiti, fins que el projecte arribi al 100% de l'acceptació per part del client.

El primer client de desenvolupar l'i-CONCEPT ALT ha estat el Departament de Nous Formats de TV3 amb un programa que s'estrenarà el proper 2012.

Una marca que ajunta creativitat i innovació audiovisual

La marca ALT és inèdita i pretén transmetre la multiplicitat de pantalles, formats o suports en què es pot generar l'audiovisual d'una manera molt dinàmica i viva. Altres atributs del naming han estat el fet de transmetre: innovació, connotacions alternatives, col·loquials i properes, tot aconseguint que la marca sigui notòria i recordable. L'ALT és una iniciativa puntera que combina creativitat i innovació en la producció audiovisual. La fusió d'aquests aspectes es tradueix simbòlicament amb la identitat corporativa de la plataforma i connecta totes les àrees d'actuació de l'ALT: creació col·lectiva, producció, test i activitats complementàries.

El logotip porta les tres sigles de la paraula ALT i desperta curiositat sobre el seu significat pel record a una tecla d'ordinador, fent una aclucada d'ull a l'avantguarda tecnològica.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.