Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI - 15/05/2012


La URV crea un teixit intel·ligent que pot permetre conèixer l'estat de salut d'una persona de manera immediata


Personal investigador

L'enginy consisteix en un teixit convencional impregnat d'una tinta de nanotubs de carboni que fa que la peça de roba es torni elèctricament conductora. D'aquesta manera, quan el teixit entra en contacte amb determinades substàncies químiques presents en l'orina, la suor o altres fluids corporals, emet uns senyals elèctrics que són monitorats a través d'un ordinador que analitza les dades obtingudes
Segons els autors de la recerca, aquests teixits poden ser molt útils per a un diagnòstic precoç de malalties com la fibrosi quística, que es detecta mesurant la concentració de clorur en la suor del pacient, o la diabetis, la diagnosi de la qual es duu a terme a través de l'anàlisi dels nivells de glucosa a la sang.


El Grup de Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha desenvolupat un teixit capaç de detectar diferents substàncies químiques presents en fluids corporals com la suor o l'orina. Es preveu que en el futur aquest tipus de teixit pugui ser utilitzat per desenvolupar peces de roba interactives que funcionarien com a sensors químics i que permetrien conèixer aspectes de la salut d'una persona gairebé de manera instantània.

Una altra aplicació important seria en l'àmbit esportiu, ja que la roba podria informar al moment de la necessitat de beure aigua per rehidratar-se o si s'estan cremant massa proteïnes, entre altres indicacions.

Però els beneficis no només es donarien en el camp de la medicina, ja que aquestes peces de roba, depenent de les substàncies químiques generades pel cos, podrien detectar fins i tot l'estat emocional de les persones. Això podria ajudar en situacions d'estrès, com quan un inversor ha de prendre una decisió arriscada o quan el conductor d'un vehicle està cansat o molt nerviós.

Actualment, l'equip responsable de la recerca també està desenvolupant uns sensors de creatinina per a uns bolquers intel·ligents i uns sensors de trombina per detectar sagnats o altres biomolècules.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.