Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

Recercat - 05/01/2011


Barcelona es converteix en la primera ciutat de l'Estat espanyol i del sud d'Europa que acull una seu de la Universitat de l'ONU


Pavelló de Sant Manuel, al recinte de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, a Barcelona.

Amb aquest institut, l'UNU comptarà amb 11 edificis repartits per tot el món
L'UNU, fundada l'any 1973, és una organització acadèmica internacional autònoma de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) dedicada al foment de la pau i el progrés dels pobles. L'UNU impulsa la recerca i la formació de postgrau en les àrees d'actuació de l'ONU vinculades a la supervivència humana, el desenvolupament i el benestar.


El passat mes de novembre es va celebrar l'acte de constitució de la seu a Barcelona de l'Institut de la Universitat de les Nacions Unides per a l'Aliança de les Civilitzacions (UNU- IIAOC), que s'instal·larà a partir de l'any 2012 en el pavelló de Sant Manuel del recinte històric de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Amb aquest institut, l'UNU comptarà amb 11 edificis repartits per tot el món, i el de Barcelona serà l'únic del sud d'Europa i de la ribera mediterrània.

L'UNU, fundada l'any 1973, és una organització acadèmica internacional autònoma de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) dedicada al foment de la pau i el progrés dels pobles, amb seu a Tòquio (Japó) i deu instituts més repartits per tot el món, entre els quals ara hi haurà el de Barcelona. L'UNU impulsa la recerca i la formació de postgrau en les àrees d'actuació de l'ONU vinculades a la supervivència humana, el desenvolupament i el benestar. La nova seu barcelonina ha estat finançada pel Ministeri d'Educació de l'Estat espanyol, que destinarà 12,4 milions d'euros fins a l'any 2016 per al funcionament de l'Institut, i la Generalitat de Catalunya, que, conjuntament amb el programa FEDER de la Unió Europea, finançarà amb 9 milions d'euros la rehabilitació del pavelló de Sant Manuel de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, on s'instal·larà l'UNU.

Es preveu que al recinte hi estudiaran un centenar d'universitaris, dels quals dues terceres parts provindran de països en vies de desenvolupament becats per Nacions Unides i que estaran a Barcelona durant dos cursos per realitzar estudis de postgrau. A més, la nova universitat acollirà uns seixanta investigadors, que desenvoluparan els seus treballs al voltant de quatre àmbits temàtics: les noves migracions, el paper dels mitjans de comunicació al segle XXI, els reptes de lideratge de la joventut i l'educació com a instrument de desenvolupament. Seguint els paràmetres de l'UNU, en la selecció de l'equip acadèmic i l'alumnat és tindran presents la representativitat geogràfica, cultural, d'edat i de gènere. L'equip docent, el personal investigador i el professorat seran seleccionats per concurs públic internacional, i cadascuna de les quatre àrees comptarà amb un director específic.

El pavelló de Sant Manuel, que acollirà la seu del nou institut, s'haurà de rehabilitar íntegrament. A més, s'està construint una instal·lació geotèrmica que se soterrarà perquè escalfi l'espai de forma sostenible i que permetrà l'estalvi d'un 20% d'energia. D'altra banda, s'està estudiant la possibilitat de la rehabilitació d'un altre pavelló de Sant Pau com a possible allotjament per als estudiants estrangers becats.

Universitat de les Nacions unides (UNU)

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.