Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

Hospital Universitari Mútua Terrassa - 24/02/2011


Un estudi de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa i l'Hospital Sant Joan de Déu revela que la malaltia celíaca és cinc vegades més freqüent en nens que en adults


Façana Hospital Universitari Mútua Terrassa

Els resultats obren una nova via d'investigació orientada a esbrinar perquè el nombre de casos disminueix amb l'edat tot i que la celiaquia es considera una malaltia crònica
És el primer estudi de prevalença de la celiaquia on s'estudia una mostra de 4200 persones de 1 a 80 anys que reflecteixen, per composició d'edat i sexe, la població general catalana.


La malaltia celíaca afecta a un 1,3% de la població infantil i a un 0,3% de la població adulta. Dit d'una altra manera, per cada adult amb celiaquia es comptabilitzen 5 nens. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi realitzat per investigadors de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa i de l'Hospital Sant Joan de Déu, recentment publicat a la revista científica Alimentary Pharmacology and Therapeutics (revista amb un factor d'impacte de 4,357).

Els autors de l'estudi han realitzat les proves establertes per al diagnòstic de la celiaquia a una mostra de 4.230 persones, representativa de la població general catalana. És el primer estudi publicat a la literatura científica, on la mostra estudiada reflexa exactament, per composició d'edat i sexe, la població general de Catalunya entre 1 i 80 anys.

L'estudi posa en evidència que la celiaquia és cinc vegades més freqüent en nens que en adults. Donat el caràcter crònic de la malaltia, el nombre de casos s'hauria de mantenir constant en totes les franges d'edat. Els resultats d'aquest estudi obren una via d'investigació orientada a esbrinar el motiu d'aquesta davallada i, sobretot, a investigar quina és l'evolució natural dels pacients amb celiaquia asimptomàtica no tractada. Un gran nombre de celíacs -6 o 8 de cada 10, segons els autors- passen desapercebuts i no són tractats degut a la manca de simptomatologia. Una de les hipòtesis que s'apunten és que la celiaquia asimptomàtica pot esdevenir latent amb el pas dels anys.

La malaltia celíaca és una intolerància permanent al gluten -proteïna present en alguns cereals- que provoca lesions inflamatòries a l'intestí prim amb una conseqüent malabsorció de nutrients, en individus genèticament predisposats. La simptomatologia és molt variada, oscil·lant entre la clàssica diarrea amb desnutrició i panxa inflada, passant per una clínica de dolor abdominal, anèmia, talla baixa, etc. o, fins i tot, la total absència de símptomes aparents.

L'únic tractament de la celiaquia és una estricta i permanent dieta exempta de gluten. Aquest tractament, fa que la paret intestinal recuperi la seva arquitectura i funció normal, aquesta reversibilitat de la lesió distingeix la celiaquia de la resta de malalties autoimmunitàries.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.