Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UPC - Campus Terrassa - 01/02/2012


Creen un teixit antibacterià, per fabricar mitjons anti olor, que no perjudica la pell


Els investigadors mostrant els mitjons

Per fer-ho han tractat una fibra de base cel·lulòsica, que s'utilitza habitualment per a usos sanitaris, amb una solució de zinc i altres components que actuen de bactericida.
El nou teixit elimina la mala olor, els picors i els fongs, és molt útil per a les persones que pateixen hiperhidrosi i per a esportistes. A més, es pot utilitzar per fabricar tota mena de roba que estigui en contacte permanent amb la pell.


BarcelonaTech (UPC) en col·laboració amb l'empresa Sutran i Mas, D.S.L., ha aconseguit fabricar mitjons que repelen la mala olor evitant efectes secundaris sobre la pell. Sutran, l'empresa que comercialitza la primera samarreta anti suor del món, començarà en breu la comercialització dels innovadors mitjons.

Les propietats estructurals d'una fibra de base cel·lulòsica que fins ara només es feia servir per a usos sanitaris li confereixen a aquesta fibra unes característiques molt adequades per absorbir fluids i humitats. Feliu Marsal i el seu equip d'investigadors del Centre d'Innovació Tecnològica (CTF) de la Universitat Politècnica de Catalunya. BarcelonaTech (UPC) al Campus de Terrassa, amb la col·laboració de Sutran, ha aconseguit fabricar, amb aquesta mateixa fibra, un teixit que tractat amb zinc elimina la mala olor que generen els bacteris provinents de la suor. Aquest teixit és idoni per fabricar mitjons que repelin la pudor així com altres productes tèxtils que estiguin en contacte permanent amb la pell.

Eliminar els bacteris més resistents

Al mercat hi ha altres productes tèxtils que actuen per evitar la mala olor que provoca la suor. L'agent bactericida que s'utilitza habitualment és la plata, però, tot i que elimina l'olor, genera efectes secundaris en la pell, com ara dermatosis, fongs i picors.

Els investigadors del CTF han comprovat que el zinc aplicat a la fibra elimina en un 99,8% la presència del microorganisme Staphylococus Aerus i en un 97,8% el Klebsiela Pneumoide. Aquests són els bacteris més resistents que ocasionen les males olors de la suor.

Sutran i Mas D.S.L

Aquest treball d'innovació tèxtil s'ha realitzat per a l'empresa Sutran, que ja comercialitzava amb molt d'èxit la primera samarreta anti suor del món, creada fa dos anys amb la col·laboració de l'equip de Feliu Marsal. Segons Óscar Deumal, enginyer en cap de Sutran, "després d'aquesta primera fase d'estudi hem vist que la nova fibra és molt adequada per fabricar la samarreta que vam crear juntament amb la UPC i també per fabricar mitjons que eliminin la mala olor sense perjudicar la pell".

L'empresa també està valorant "desenvolupar una línia de roba, en col·laboració amb empreses del sector, que ofereixi tota mena de peces que estiguin en contacte directe amb la pell. Aquesta línia de productes pot ser molt útil sobretot per a les persones que pateixen hiperhidrosi (una patologia que genera suor excessiu) i també per a esportistes", afirma Deumal. De fet, es preveu que la comercialització dels mitjons s'iniciï d'aquí a poc temps.

El Centre d'Innovació Tecnològica (CTF)

El Centre d'Innovació Tecnològica de la UPC (CTF) va ser fundat l'any 1972. Situat en el Campus de Terrassa de la UPC, el centre està especialitzat en noves estructures tèxtils per a aplicacions tècniques i intel·ligents. Des de l'any 2002 pertany a la Xarxa TECNIO d'ACC1Ó de la Generalitat de Catalunya i forma part del Centre d'Innovació i Tecnologia (CIT) de la UPC.

El CTF forma part del grup de recerca consolidat Superfícies, Productes i Processos Tèxtils i del Centre de Recerca en Nanoenginyeria de la UPC. Des de la seva fundació ha col·laborat amb 1.200 empreses de 45 països i ha realitzat uns 10.500 anàlisis i dictàmens tècnicsPosa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.