Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

RECERCAT - 22/11/2012


Desenvolupat un nou dispositiu capaç de convertir energia cinètica en energia elèctrica


Esquema de la tecnologia GEMO per a la seva aplicació com a generador d'electricitat per a boies/Smalle Technologies

Smalle Technologies, SL, una empresa de base tecnològica impulsada per la Universitat de Barcelona (UB), ha creat GEMO, un dispositiu electromagnètic capaç de transformar petits moviments oscil·latoris en energia elèctrica
L'objectiu d'aquesta nova tecnologia és obtenir la mateixa energia i al mateix cost que una placa solar, però amb millors prestacions de durabilitat, instal·lació, espai i manteniment.


GEMO consisteix bàsicament en un tub amb unes bobines als extrems i un imant que es mou de manera lliure pel seu interior. En moure's el tub, l'imant també es mou d'un costat a l'altre, la qual cosa produeix una variació del flux magnètic que indueix un corrent elèctric en les bobines. Aquest fet fa que GEMO sigui de gran utilitat en l'àmbit marítim, on la força de les onades provoquen un moviment oscil·latori constant i on, per tant, el dispositiu pot tenir una eficàcia més elevada.

Tot i que actualment els primers prototips han estat dissenyats per ser utilitzats en vaixells de vela i en boies, els emprenedors de Smalle Technologies volen ampliar les aplicacions de la tecnologia perquè també es pugui aplicar a altres tipus de vaixells més grans, com ara els de pesca, o perquè fins i tot tingui altres aplicacions terrestres. Es preveu que durant el 2013 es comencin a comercialitzar les primeres unitats.

La Fundació Bosch i Gimpera (FBG), centre de transferència de coneixement, tecnologia i innovació de la UB, ha donat suport al projecte al llarg dels darrers dos anys, aconseguint finançament per millorar el disseny i la tecnologia del prototip. Els fons s'han obtingut a través de la subvenció VALOR convocada per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya amb el seguiment tècnic d'ACC1Ó, l'agència de suport a la competitivitat de l'empresa catalana de la Generalitat.

Així mateix, l'FBG ha assessorat l'empresa en la definició del pla de negoci, el qual ha resultat guanyador del primer premi EcoEmprenedor XXI 2012, programa d'acceleració i creació d'empreses en l'àmbit de les tecnologies netes de referència en el sector, i que promouen La Caixa, Gamesa, Barcelona Activa, l'Institut Català d'Energia, KIC InnoEnergy i la Cambra de Comerç de Barcelona.

D'altra banda, Smalle Technologies ha guanyat el premi EmprendeGO 2012, programa organitzat per Infoempleo i promogut per grans empreses com ara Repsol, Telefónica, Nokia, Merck, BBVA i Acciona, entre d'altres.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.