Els xips mesuren la velocitat del vent a partir dels canvis en la temperatura quan el vent els refrigera. El funcionament es basa en 30 xips de silici que s'escalfen gràcies a tres resistències gravades a cadascun dels xips. A la superfície dels xips, a escala micromètrica, hi figura el logotip de la UPC i els noms dels investigadors que l'han desenvolupat: Luis Castañer, Vicente Jiménez, Manuel Domínguez, Lukasz Kowalski i Jordi Ricart.
L'estació meteorològica del Curiosity ja ha començat a enviar senyals des de Mart i ara s'estan calibrant els sensors de vent. Això indica que els sensors estan funcionant, tot i que sembla que, en un dels sensors, les connexions d'un petit nombre de les resistències dels xips van resultar danyades durant l'aterratge a Mart, el 6 d'agost. De totes maneres la funcionalitat a l'hora de mesurar el vent serà pràcticament complerta, ja que el Curiosity disposa de dos sensors de vent.
Aquests sensors estan situats un a cada banda del màstil del robot, formant un angle de 90º, per evitar l'efecte ombra que aquest pot provocar, i que modifica la velocitat i la direcció del vent. El Curiosity, que pesa 900 quilos i té la mida d'un cotxe petit, és el quart vehicle espacial que arriba a la superfície del planeta.
Es preveu que en les properes setmanes es comenci a rebre diàriament dades fiables sobre la velocitat del vent a Mart. Els butlletins meteorològics que s'emetran durant un any a Mart contribuiran a aclarir si les condicions de l'entorn són adients per a la vida microbiana. L'estació meteorològica, anomenada REMS, recull la temperatura de l'aire i del sòl, la pressió atmosfèrica, la humitat, la radiació ultraviolada i la velocitat i la direcció del vent. Aquest instrument científic és el primer de fabricació espanyola que arriba a Mart, i ha estat elaborat pel Centre d'Astrobiologia (CAB) de Madrid. Les primeres dades rebudes de moment permeten estimar les condicions meteorològiques a Mart, que es poden consultar al web del projecte: http://cab.inta-csic.es/rems/.
La recollida i emissió de dades des de Mart és un dels punts culminants de la participació de la UPC a la missió espacial, després de vuit anys de treball. Aquesta tecnologia ha estat creada a la sala blanca de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona, en un entorn comprés dins el Barcelona Knowledge Campus (BKC). Aquest campus urbà és una agregació estratègica reconeguda com a Campus d'Excel·lència Internacional pel Ministeri d'Educació.
Actualment, l'equip científic liderat per Luis Castañer ja està desenvolupant un nou sensor de vent per a Mart per una posible missió conjunta entre Espanya, Rússia, Finlàndia i la Xina. Aquesta missió futura te previst llançarà una xarxa de 16 estacions meteorològiques a Mart perquè enviïn informació a una nau en òrbita, per obtenir dades globals del planeta.
Més informació sobre els xips dels sensors de vent: