Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA - 21/06/2012


Creen el primer "GPS" per a invidents


Una aplicació Android creada per la UAB i adaptada a tot tipus de persones, guia l'usuari per moure's per la ciutat amb transport públic
Un equip d'investigadors de l'Escola d'Enginyeria de la UAB ha desenvolupat una aplicació de navegació basada en GPS per a mòbils amb sistema Android, que facilita els desplaçaments per la ciutat. L'aplicació és útil per a tot tipus de persones, incloent invidents, sords, i persones amb limitacions de mobilitat o cognitives. Aquesta, guia pas a pas l'usuari per poder arribar al seu destí a peu o amb autobús. Actualment funciona a Barcelona, Madrid i Roma, i properament a Hèlsinki, València i Saragossa.


Una nova aplicació descarregable per a telèfons amb sistema Android, anomenada OnTheBus, facilita l'orientació i els desplaçaments dins les grans ciutats. L'aplicació està basada en els principis del disseny universal i és, per tant, d'utilitat per a qualsevol usuari que es vulgui desplaçar amb facilitat, i especialment per a les persones amb algun tipus de discapacitat visual, auditiva o cognitiva.

L'aplicació, ja disponible a Google Play, ofereix un conjunt de rutes òptimes per arribar al destí. Un cop escollida una de les rutes, guia l'usuari des del lloc on s'hi troba fins a la parada d'autobús més propera, i l'informa del temps que queda fins que arribi el seu autobús. Dins el vehicle, l'aplicació informa de les parades i avisa del moment en que s'ha de pitjar el timbre per baixar de l'autobús, i guia l'usuari fins el lloc de destí. El sistema utilitza les tecnologies més recents per a dispositius mòbils, el GPS, la brúixola, l'acceleròmetre, el reconeixement i generació de veu i la connexió 3G o WiFi.

Actualment ja és funcional a Barcelona, Madrid i Roma i properament ho serà a València, Saragossa i Helsinki, en espanyol, català, anglès i italià; i s'estan preparant noves versions adaptades a altres ciutats i en altres llengües.

Els investigadors ja treballen per millorar l'aplicació amb l'inclusió d'altres mitjans de transport públic i de serveis bàsics com sol·licitud de taxis, localització de farmàcies i centres d'assistència, l'utilització de realitat augmentada per localitzar semàfors i parades de transport públic, i la integració amb xarxes socials.

L'aplicació ha estat desenvolupada pel Grup d'Aplicacions Biomèdiques i Tecnologies per a l'Autonomia Personal de la UAB que co-dirigeix el Dr. Jordi Roig de Zárate del Departament de Microelectrònica i Sistemes Electrònics.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.