Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UPC - Universitat Politècnica de Catalunya - 28/10/2010


L'investigador de la UPC Pere Brunet, Premi Nacional d'Informàtica 2010


Pere Brunet

La Sociedad Científica Informática de España ha reconegut la trajectòria professional de Pere Brunet, catedràtic del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la UPC i responsable del grup d'investigació en Modelatge, Visualització i Informàtica Gràfica
Pioner en recerca en informàtica gràfica a Espanya


Pere Brunet, catedràtic del Departament del Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha estat guardonat per la Sociedad Científica Informática de España (SCIE) amb el Premi Nacional d'Informàtica "García Santesmases" 2010 per les seves significatives aportacions a la informàtica al llarg de la seva trajectòria professional.

Brunet, doctor en Enginyeria Industrial per la UPC el 1976, és responsable del grup d'investigació en Modelatge, Visualització i Informàtica Gràfica de la Universitat —pioner en el desenvolupament de la recerca en informàtica gràfica a Espanya—, i va ser responsable científic del Centre de Realitat Virtual de Barcelona (CRV) i vicerector d'Investigació de la UPC entre 1988 i 1992.

La seva activitat investigadora en el camp de la informàtica gràfica es va iniciar el 1979 i s'ha centrat en el disseny geomètric assistit per ordinador, el modelatge de sòlids, les representacions geomètriques jeràrquiques i la realitat virtual, amb aplicacions com la geovisualització, la simulació en monuments relacionats amb el patrimoni cultural i la visualització de volum en el camp de la medicina.

És vicepresident de la Real Acadèmia d'Enginyeria, membre del comitè executiu del consorci de les Acadèmies Europees d'Enginyeria (Euro-CASI) i del consorci mundial de les Acadèmies de Ciència i Tecnologia (CAETS). Ha tingut un paper destacat en altres organitzacions científiques internacionals com Eurographics, de la qual va ser president al 2001 i 2002, i Siggraph.

Entre els premis que ha rebut, destaquen la medalla de plata de la Universitat Politècnica de Catalunya, la medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya i el XI Premi de la Fundació Catalana per a la investigació l'any 2001. El 2008 va rebre la distinció internacional "Distinguished Career Award" d'Eurographics.


5a edició dels premis

A part de Pere Brunet, la SCIE ha guardonat amb el premi "Aritmel" als informàtics de l'any a Arantza Illarramendi, del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat del País Basc, i Francisco Herrera, del Departament de Ciència de Computadors i Intel·ligència Artificial de la Universitat de Granada; també a Atos Origin amb el premi "Mare Nostrum" a l'empresa informàtica més destacada; i a l'entitat pública Red.es amb el premi "Ramon Llull" a la institució més destacada pel seu suport al desenvolupament de la informàtica a Espanya.

Els premis nacionals d'informàtica atorgats per la SCIE —que en aquesta cinquena edició es lliuraran properament— reconeixen des del 2005 el mèrit a la tasca dels investigadors i institucions que han contribuït a l'avenç científic, la transferència de tecnologia i al progrés i visibilitat social de la Informàtica.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.