Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA - 12/01/2012


Una aplicació informàtica permetrà als polítics analitzar les opinions en les xarxes socials


Logotip FUPOL

Experts en ciència política i en tecnologies de simulació i computació estan desenvolupant un nou conjunt d'eines tecnològiques avançades que recolliran, analitzaran i interpretaran de forma automàtica les opinions expressades per la població a través d'Internet, per tal d'assessorar els polítics
El projecte, denominat FUPOL, és un consorci internacional finançat per la Comissió Europea i compta amb la participació de la UAB.


Des d'ara i fins l'any 2015 un equip d'experts en ciència política i en tecnologies de simulació i de computació, pertanyents a un consorci de 17 socis d'Europa i de la Xina, desenvoluparan eines avançades d'intel·ligència artificial per assessorar els polítics en el disseny i implementació de polítiques socials.

El projecte de recerca FUPOL (Modelatge de la Política Futura), està finançat pel 7è Programa Marc de la Unió Europea amb 9,1 milions d'euros. Inicialment se centrarà en assessorar les preses de decisions d'autoritats locals i política urbana, però les tecnologies i les innovacions desenvolupades seran genèriques i podran ser utilitzades a qualsevol nivell i per a qualsevol àmbit de la política.

El sistema desenvolupat serà capaç de recollir, analitzar i interpretar de forma automàtica les opinions expressades a gran escala a través d'Internet, amb eines que donaran forma a la gran quantitat d'informació que es genera en les xarxes socials. L'objectiu és facilitar als governants la comprensió de les necessitats dels ciutadans per millorar les polítiques socials. Mitjançant models simulació, el programari permetrà fins i tot predir els beneficis i les mancances d'aquestes polítiques quan encara estan en fase de disseny.

Els investigadors de la UAB que participen en el projecte, liderats per Miguel Mújica Mota i Miguel Ángel Piera, del Departament de Telecomunicacions i Enginyeria de Sistemes, desenvoluparan models de simulació de comportament social. El projecte està coordinat, a escala internacional, per Peter Sonntagbauer, investigador de Cellent AG (AT), filial austríaca d'una empresa multinacional amb seu a Alemanya.

Segons l'investigador de la UAB, Miguel Mújica, "FUPOL apunta a un enfocament completament nou respecte a la política tradicional. El processat de la informació de les xarxes socials canviarà la manera com els polítics es comuniquen amb els ciutadans i els processos de presa de decisions. El projecte contribuirà al desenvolupament sostenible de les ciutats i disminuirà la barrera entre els ciutadans i els polítics".

El projecte ja ha generat un gran interès fins i tot més enllà de la Unió Europea. Un dels socis és la ciutat de Yantai, a la província de Shandong de la República Popular de la Xina, i algunes ciutats membres de l'associació "Major Cities of Europe" (MCE) seran llocs pilot. El pla de treball inclou cinc proves de camp a la Xina, Croàcia, Xipre, Itàlia i Regne Unit, en les àrees polítiques de planificació urbana, usos del sòl i desenvolupament sostenible, migració i segregació urbana.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.