Aquestes observacions es van fer durant el 2009 mitjançant el conjunt de radiotelescopis de línia de base molt llarga (Very Long Baseline Array, VLBA) i l'observatori espacial de la NASA, l'explorador temporitzador de rajos X Rossi (Rossi X-Ray Timing Explorer, RXTE).
Es creu que aquests projectils de plasma procedeixen d'una regió propera a l'horitzó de successos del forat negre, és a dir, el punt a partir del qual no es pot escapar res. Segons Simone Migliari, «l'estudi de la variabilitat ràpida de raigs X és com obrir una finestra als fenòmens més propers als forats negres. Les observacions simultànies amb RXTE i VLBA permeten associar variacions específiques de raigs X amb la projecció de matèria a gran velocitat observada a la banda de ràdio».
En aquest treball, liderat per l'investigador James Miller-Jones, de la Universitat de Curtin (Austràlia), i que s'ha presentat en la trobada anual de la Societat Astronòmica Americana que ha tingut lloc a Texas el 10 de gener, els astrònoms han estudiat un sistema de forat negre anomenat H1743-322, situat a 28.000 anys llum de la Terra, a la constel·lació de l'Escorpió. Des que va ser descobert, el 1977, ha esclatat diverses vegades. En aquest treball es presenta concretament l'explosió que es va produir entre els mesos de maig i agost del 2009.
Els forats negres en sistemes binaris atrapen material dels seus companys i formen, així, un disc de material que rota al voltant del forat negre a gran velocitat. Com a conseqüència, la matèria es comprimeix i s'escalfa prou per emetre raigs X.
Al seu torn, també emeten raigs de flux constant de matèria que són llançats en direcció perpendicular al disc. En ocasions desapareixen i es produeixen ejeccions energètiques en què s'expulsa material a velocitats properes a la de la llum, com les que s'han estudiat en aquest treball. Aquest tipus de fenòmens poden produir tanta energia en una hora com la que emet el Sol en cinc anys. A més, tal com s'ha pogut comprovar en l'estudi, van acompanyats de canvis en l'emissió de raigs X i en l'espectre de radi de manera correlacionada.
Article:
Miller-Jones, J. C. A.; Sivakoff, G. R.; Altamirano, D.; Coriat, M.; Corbel, S.; Dhawan, V.; Krimm, H. A.; Remillard, R. A.; Rupen, M. P.; Russell, D. M.; Fender, R. P.; Heinz, S.; Körding, E. G.; Maitra, D.; Markoff, S.; Migliari, S.; Sarazin, C. L.; Tudose, V. «Disc-jet coupling in the 2009 outburst of the black hole candidate H1743-322». http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/1201/1201.1678v1.pdf. Pendent de publicació a la revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.