Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

Universitat de Barcelona - 11/01/2012


S'identifica el moment d'explosió de material en un forat negre


Gas que cau ràpidament i s'escalfa emetent llum, raigs X, dels cossos que orbiten al voltant d'un forat negre.

Un grup internacional d'astrònoms ha pogut determinar el moment en què s'han emès grans masses de material a velocitats properes a la de la llum des de la regió que envolta un forat negre
Aquest descobriment, en què ha participat l'investigador Simone Migliari, de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i del Departament d'Astronomia i Meteorologia, és el resultat del seguiment d'aquest fenomen, que va tenir lloc en un sistema binari format per un forat negre i l'estrella que l'acompanya.


Aquestes observacions es van fer durant el 2009 mitjançant el conjunt de radiotelescopis de línia de base molt llarga (Very Long Baseline Array, VLBA) i l'observatori espacial de la NASA, l'explorador temporitzador de rajos X Rossi (Rossi X-Ray Timing Explorer, RXTE).

Es creu que aquests projectils de plasma procedeixen d'una regió propera a l'horitzó de successos del forat negre, és a dir, el punt a partir del qual no es pot escapar res. Segons Simone Migliari, «l'estudi de la variabilitat ràpida de raigs X és com obrir una finestra als fenòmens més propers als forats negres. Les observacions simultànies amb RXTE i VLBA permeten associar variacions específiques de raigs X amb la projecció de matèria a gran velocitat observada a la banda de ràdio».

En aquest treball, liderat per l'investigador James Miller-Jones, de la Universitat de Curtin (Austràlia), i que s'ha presentat en la trobada anual de la Societat Astronòmica Americana que ha tingut lloc a Texas el 10 de gener, els astrònoms han estudiat un sistema de forat negre anomenat H1743-322, situat a 28.000 anys llum de la Terra, a la constel·lació de l'Escorpió. Des que va ser descobert, el 1977, ha esclatat diverses vegades. En aquest treball es presenta concretament l'explosió que es va produir entre els mesos de maig i agost del 2009.

Els forats negres en sistemes binaris atrapen material dels seus companys i formen, així, un disc de material que rota al voltant del forat negre a gran velocitat. Com a conseqüència, la matèria es comprimeix i s'escalfa prou per emetre raigs X.

Al seu torn, també emeten raigs de flux constant de matèria que són llançats en direcció perpendicular al disc. En ocasions desapareixen i es produeixen ejeccions energètiques en què s'expulsa material a velocitats properes a la de la llum, com les que s'han estudiat en aquest treball. Aquest tipus de fenòmens poden produir tanta energia en una hora com la que emet el Sol en cinc anys. A més, tal com s'ha pogut comprovar en l'estudi, van acompanyats de canvis en l'emissió de raigs X i en l'espectre de radi de manera correlacionada.

Article:

Miller-Jones, J. C. A.; Sivakoff, G. R.; Altamirano, D.; Coriat, M.; Corbel, S.; Dhawan, V.; Krimm, H. A.; Remillard, R. A.; Rupen, M. P.; Russell, D. M.; Fender, R. P.; Heinz, S.; Körding, E. G.; Maitra, D.; Markoff, S.; Migliari, S.; Sarazin, C. L.; Tudose, V. «Disc-jet coupling in the 2009 outburst of the black hole candidate H1743-322». http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/1201/1201.1678v1.pdf. Pendent de publicació a la revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.