Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UNIVERSITAT I SOCIETAT DEL CONEIXEMENT - 24/11/2012


Jornada "La física quàntica: màgia quotidiana"


Logotip

La física quàntica va néixer al 1900 com un acte de desesperació per tal d'explicar unes observacions experimentals. Des de llavors, ha estat cabdal per al desenvolupament de la ciència i la tecnologia, tot i que han estat difícils d'acceptar alguns dels seus resultats
En la jornada es va apropar aquesta part tant important de la ciència dels segles XX i XXI a la ciutadania. Es van explicar conceptes bàsics, alguns experiments històrics, les seves implicacions filosòfiques i es va parlar de les seves aplicacions i d'algunes línies de recerca d'avui dia.


La Jornada va tenir lloc el passat dia 24 de novembre al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, dins de les activitats de la Setmana de la Ciència 2012.

Es va posar de manifest que d'una banda, les seves implicacions filosòfiques han estat sempre molt discutides (Albert Einstein i altres protagonistes no varen acceptar la seva interpretació ortodoxa) però d'altra banda, les seves prediccions i els seus resultats experimentals han estat aclaparadors.

Avui estem envoltats de tecnologia relacionada molt directament amb fenòmens quàntics. El transistor, el làser, la ressonància magnètica nuclear o les plaques fotovoltaiques en són alguns exemples.

El DVD, el làser, les plaques fotovoltaiques o les pantalles tàctils podien ser la ciència ficció de fa cent anys que la quàntica ens ha portat a les postres llars. Avui es fa recerca en teleportació o ordinadors quàntics que poden ser realitat en un futur no gaire llunyà.

L'acte va comptar amb les següents conferències:


  • "La física quàntica a casa", a càrrec d'Andrés Aragoneses, professor de física de la UPC al Campus de Terrassa i divulgador científic.
  • "El món quàntic: increïble i meravellós", a càrrec d'Albert Bramon, professor emèrit del Departament de Física de la UAB.
  • "La nova era de la Informació Quàntica", a càrrec d'en John Calsamiglia, professor del Departament de Física de la UAB.
  • "Màgia fotònica!", a càrrec de Carlos Florensa, il·lusionista, estudiant d'enginyeria i matemàtiques a la UPC.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.