Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

Ajuntament de Terrassa - 08/10/2010


Terrassa canvia els escocells dels arbres amb un sistema pioner


Vista dels nous escocells

El nou mecanisme és més econòmic i més segur per als vianants
La ciutat és una de les primeres a adaptar-se a la nova normativa


L'Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Manteniment Urbà, està substituint els escocells dels arbres de la ciutat amb una nova tècnica que suposa importants avantatges respecte les reixes o altres sistemes. Amb els nous escocells, l'Ajuntament retallarà despeses de manteniment i millorarà la seguretat, adaptant-se a la nova normativa.

Aquesta nova tècnica consisteix a omplir el fons de l'escocell amb grava i posar a sobre una capa de la mateixa grava, de color gris i d'aspecte granític, barrejada amb una determinada varietat de resina epoxi, per tot l'escocell excepte a la zona més pròxima a l'arbre. Al voltant del tronc, en un anell de 30 cm. de gruix, s'aplica una capa de cautxú triturat, barrejat amb les mateixes resines. Aquest anell de cautxú és elàstic i permet el creixement de l'arbre sense "escanyar" el tronc.

Els escocells preparats d'aquesta manera necessiten molt poc manteniment perquè no hi creixen herbes, al contrari que els tradicionals escocells amb reixa. A més, queden perfectament enrasats amb la superfície del paviment i són prou porosos per permetre el rec, però no la introducció d'objectes. La resina manté la grava compacta i a l'interior de l'escocell, evitant pèrdues de grava per l'acció del vent, la pluja o altres factors.

Amb aquesta mesura, Terrassa esdevé una de les primeres ciutats de Catalunya que comença a adaptar-se a la nova normativa. Un decret del Govern de la Generalitat del passat mes de març estableix que els escocells dels arbres han de quedar a la mateixa alçada que la vorera o paviment, i que no poden tenir obertures de més d'un centímetre quadrat, per evitar que un bastó o un taló estret entrin pel forat, provocant una caiguda a la persona que el porta. Segons el decret, els Ajuntaments tenen un termini de nou anys per a substituir tots els escocells.

L'Ajuntament de Terrassa ha adquirit el material pels escocells i la tècnica a l'empresa terrassenca Naturalia, mentre que la instal·lació va a càrrec del servei de Manteniment Urbà, mitjançant un Pla d'Ocupació Extraordinari. Fins el mes de gener, nou treballadors instal·laran més de mig miler d'escocells a diferents barris. Fins ara s'han programat intervencions al carrer Ample, Prat de la Riba, Sant Damià i de Sant Cosme. El servei de Manteniment Urbà estudia actualment les següents zones on s'actuarà.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.