Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

RECERCAT - 24/11/2011


L'Informe Biocat 2011 confirma la posició capdavantera de Catalunya en els sectors biotecnològic, biomèdic i de tecnologies mèdiques


Acte de presentació de l'Informe Biocat 2011

L'informe posa en relleu que Catalunya suposa el 29,4% de la facturació total de les empreses dels sectors biotecnològics i biomèdics de l'Estat espanyol i que és de la comunitat autònoma que ha creat més noves empreses en aquests sectors durant el 2010
El passat mes d'octubre va ser presentat l'Informe Biocat (última edició), un estudi bianual que analitza les tendències dels sectors de la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques al món i a Catalunya.


En l'Informe Biocat 2011, subtitulat Retrat d'un sector en moviment, es fa una anàlisi sobre les tendències de la biotecnologia al món i la realitat de les empreses i grups de recerca que treballen en aquest sector, en el marc de la BioRegió de Catalunya. L'estudi s'ha realitzat a partir de l'anàlisi de 450 enquestes realitzades durant l'any 2010 i del creuament i l'extrapolació dels diversos informes sectorials d'àmbit estatal i internacional.

Segons l'estudi, el conjunt d'empreses catalanes del sector biotecnològic i biomèdic té una facturació estimada de 15.600 milions d'euros a l'any, que suposen un 29,4% del volum econòmic estatal d'aquests sectors. Pel que fa al nombre d'empreses biotech, Catalunya se situa en el segon lloc de l'Estat, rere Madrid, , amb un 20,5% del total, i en primera posició pel que fa a la creació de noves empreses, amb un 23% del total el 2010.

D'altra banda, l'informe indica que la biomedicina és l'àmbit de la recerca preponderant a Catalunya, on la investigació de nous productes terapèutics, seguida dels dispositius mèdics i del diagnòstic in vitro, focalitzen els esforços de la majoria de grups i empreses d'aquest sector. A més, Catalunya concentra el 26% del mercat estatal de genèrics.

Si comparem les dades d'aquest darrer estudi amb el que es va realitzar ara fa dos anys en la primera edició de l'Informe Biocat, les empreses catalanes han augmentat considerablement les seves capacitats en R+D, que el 2009 se centraven majoritàriament en la fase de descobriment, mentre que ara un 50% de les companyies que fan R+D en l'àmbit biomèdic tenen capacitat per dur a terme proves clíniques de fase I.

L'informe també destaca que, tot i la preponderància de la biomedicina, cal ressaltar la important presència a Catalunya de la recerca en biotecnologia blanca (és a dir, la que té aplicacions industrials), que ocupa el 39,1% dels grups de recerca i el 47,1% de les empreses d'R+D, i en biotecnologia verda (agroalimentària), a la qual es dediquen un 32,6% dels grups de recerca i un 28,1% de les empreses d'R+D.

Tanmateix, l'informe assenyala les mancances en l'aplicació d'estàndards internacionals com una feblesa que pot llastrar la competitivitat catalana en l'àmbit industrial.

Informe Biocat 2011Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.