Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

Ajuntament de Terrassa - 29/11/2011


Dos projectes de Terrassa, exemples de bones pràctiques en les jornades "Ciudades Creativas"


Logotip Ciudades Creativas

Es tracta del projecte "Audiovisual Living Lab de Terrassa", del Parc Audiovisual de Catalunya, i de la proposta cultural "Barris Creatius" que organitza el Servei de Cultura de l'Ajuntament de Terrassa
La Fundació Kreanta ha difós les dues experiències en un certamen a Madrid.


El projecte "Audiovisual Living Lab de Terrassa", del Parc Audiovisual de Catalunya, ha estat elegit com a exemple de bones pràctiques per la Fundació Kreanta, amb motiu de la celebració de la quarta edició de les "Jornadas Ciudades Creativas". Aquest certamen, que ha tingut lloc del 24 al 26 de novembre a Madrid, també ha difós una altra iniciativa terrassenca, la proposta cultural "Barris Creatius" que organitza el Servei de Cultura de l'Ajuntament de Terrassa. Aquest projecte va ser elegit com a bona pràctica l'any 2010 i ha estat inclòs en la publicació que s'ha lliurat als participants en les Jornades Ciudades Creatives 2011. Representants del Parc Audiovisual de Catalunya i del Servei de Cultura de l'Ajuntament de Terrassa es van desplaçar a Madrid per assistir a aquest certamen, en el qual la ciutat de Terrassa ha estat present des de la primera edició, l'any 2008.

L'Audiovisual Living Lab de Terrassa ha rebut el reconeixement per les seves activitats pioneres relaciones amb la societat digital i la cultura oberta, ja que s'han creat continguts audiovisuals de manera col·lectiva en els quals hi han participat multitud de ciutadans terrasencs, de totes les edats, àmbits professionals i socials i no relacionats, necessàriament, amb l'audiovisual. Aquesta eina pionera del Parc Audiovisual ha adaptat la metodologia dels "living labs" a l'àmbit productiu de la indústria audiovisual. L'elecció de l'Audiovisual Living Lab com a bona pràctica farà possible la seva difusió a través de les accions comunicatives i bibliogràfiques de la Fundació Kreanta, que és un referent nacional que actua com a observatori crític i prescriptor en l'àmbit de les ciutats creatives.

El projecte "Barris Creatius" de l'Ajuntament de Terrassa es va iniciar l'any 2010 amb una proposta artística que es va portar a terme a cinc barris de la ciutat: Xúquer, La Maurina, Sant Llorenç, Torre-sana i Can Boda, en el marc el programa Cultura a Prop. Aquesta iniciativa ha tingut continuïtat, ja que actualment s'està treballant en l'edició del 2011 amb la participació de cinc artistes de la ciutat i cinc entitats. S'estan desenvolupant els processos creatius amb la previsió de mostrar-ho a la ciutadania en una exposició a la Sala Muncunill prevista per a finals de desembre.

Amb el projecte "Barris Creatius" es pretén buscar els elements simbòlics i emocionals que defineixen el territori per a concretar-los en un producte. Les entitats participants elegeixen el format artístic que volen utilitzar per materialitzar aquests elements, amb la tutorització d'un artista local. En aquesta segona edició, participen els artistes Marina Arjona (Marinetta), Marc Pulido, Mercè Compte, Juan Carlos Estudillo i Teresa Llordés, i les entitats Esportiu Ca n'Anglada, AVV Segle XX, AVV Ca n'Aureall, AVV Sant Pere Nord i Biblioteca del Districte 5.

Terrassa ha estat present a las "Jornadas Ciudades Creativas" des de la seva primera edició. L'any 2008, l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, va pronunciar una conferència en la qual va donar a conèixer Terrassa com a ciutat creativa. L'any següent, el 2009, Terrassa va proposar a l'organització l'obertura d'un espai per exposar les bones pràctiques desenvolupades pels municipis, una idea que va comptar amb el vist-i-plau de la Fundació Kreanta i que es va implementar el 2010. Aquest any, l'organització va elegir el projecte "Barris Creatius" com un model a difondre i, en aquesta ocasió, ha destacat la iniciativa del Parc Audiovisual de Catalunya amb l'Audiovisual Living Lab de Terrassa.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.