Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

ESCODI - Escola Superior de Comerç i Distribució - 21/09/2010


La primera promoció del graduat en direcció de comerç i distribució dóna resposta a les necessitats de directius de les empreses de comerç


Els primers graduats en direcció de comerç i distribució

Per primera vegada, tant a Catalunya com a l'Estat espanyol, hi ha al mercat laboral titulats universitaris que s'han preparat específicament per ocupar llocs de responsabilitat en empreses de comerç
Malgrat que aquests graduats surten al mercat en època de crisi, han rebut ja ofertes laborals per ocupar llocs tècnics a centrals de gestió de cadenes d'establiments o de direcció de botigues


Es gradua la primera promoció del Graduat en Direcció de Comerç i Distribució, impartit per l'ESCODI i títol propi de la UAB. Aquesta és la primera carrera especialitzada en retail tant a Catalunya com a l'Estat espanyol, una iniciativa de Fundació ESCODI i la Direcció General de Comerç amb implicació i suport de diferents empreses líders i associacions del sector.

Amb aquesta titulació universitària, ESCODI (Escola Superior de Comerç i Distribució) prepara persones amb els coneixements, habilitats i competències per ocupar llocs de responsabilitat directiva en el sector del retail i/o assumir la successió generacional i expansió d'empresa familiar de comerç. Aquesta formació superior, inexistent fins ara, és necessària a partir de càrrecs de direcció d'establiment, que assumeixen la gerència d'una unitat de negoci.

Les empreses patrocinadores han facilitat que aquesta titulació es posés en marxa i que hi haguessin beques per tal que ningú amb talent i ganes es quedés sense estudiar per manca de recursos; són: Mercadona, Ferrolan, Caprabo, Miquel Alimentació, El Corte Ingles, Sorli Discau, AKI, Condis, i les associacions ACES, ANGED, CEDAC, COMERTIA i ANCECO.


Acte de Graduació

El passat divendres 17 de setembre es va celebrar l'acte de graduació al Palau de Pedralbes de Barcelona amb presencia del secretari general del departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Enric Aloy, l'alcalde de Terrassa i vicepresident del Patronat ESCODI, Pere Navarro, la vicerectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), M. José Recoder, i la directora general de Comerç, Gemma Puig. També hi van ser presents la directora de l'Escodi, Núria Beltran, així com membres de la Fundació i Empreses Patrocinadores.

Núria Beltran va senyalar que aquest acte era la culminació d'un projecte pioner a tot l'Estat espanyol que va començar a gestar-se fa deu anys i que ha demostrat que és capaç de convocar i motivar a joves apassionats pel comerç, símptoma que el sector també s'està transformant. Per la seva banda, la vicerectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), M. José Recoder, va ressaltar que la formació del Graduat és completa, ja que ofereix coneixement com també valors, com l'ètica professional o el treball en equip. L'alcalde de Terrassa i vicepresident del Patronat ESCODI, Pere Navarro va afirmar en el seu parlament que la formació és imprescindible en un sector tant important com el comerç ja que aporta la base per la innovació. Per últim, el secretari general del departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Enric Aloy, va dir que aquell era un moment històric, perquè era la primera graduació de l'única formació universitària de comerç de l'Estat.

Una proposta formativa superior necessària pel sector ja que es troba en un entorn global on és importantíssim ser competitiu a través de la innovació, i més encara en època de crisi. Aloy també va proposar el Graduat en Direcció de Comerç i Distribució com a exemple de cooperació de les anomenades tres elits (universitat, empreses i administració), un model de treball habitual en altres països però no en el nostre. Ianire Crespo i Miguel Ángel Velázquez, com a representats dels alumnes, es van dirigir als presents tot dient que per ells els tres anys de formació universitària han estat molt intensos, que han aprés molt gràcies a les noves tècniques formatives aplicades i als bons professionals que han tingut com a professors. A més, creuen que han acabat el graduat sent més madurs i amb la capacitat de tenir els ulls ben oberts per poder aportar el millor al sector del retail.


14 graduats i 32 alumnes nous de primer

Els 14 alumnes que es graduen son procedents de diferents punts de Catalunya i un del País Basc. Concretament són de Barcelona, Dos Rius, Manresa, Mieres, Navarcles, Sabadell, Santa Maria de Palau Tordera, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Figueres i San Sebastián (País Basc).

A falta de que es tanqui el període oficial de matriculació, ja s'han matriculat 32 nous alumnes a primer i que formaran la promoció que es graduarà el 2014.


Demanda laboral

Cal destacar el fet que, malgrat el context de crisi actual, els recents graduats ja han rebut ofertes laborals per ocupar llocs tècnics a centrals de gestió de cadenes d'establiments o de direcció de botigues, el que demostra la necessitat real que hi ha en el sector de disposar d'un perfil professional amb formació d'alt nivell. Aquest graduat contribueix també a millorar la competitivitat de les empreses en el sector retail. La formació superior en aquest camp obre nous horitzons als sectors econòmics: augmenta el prestigi social, les possibilitats de fer carrera, i sobretot, augmenta la capacitat de competir i innovar de les empreses, i per tant el seu potencial de créixer i generar riquesa per a la societat.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.