Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA - 05/06/2012


Es presenta el Centre d'Innovació Tecnològica (CIT) de la UPC, amb més capacitat d'R+D al servei de les empreses


CIT UPC està format pels 19 centres de recerca de la UPC focalitzats a la transferència de tecnologia amb empreses, dels quals, el 50% treballen al Campus de Terrassa
Uns 400 investigadors, un volum d'activitat de 18 milions d'euros per transferència de tecnologia i innovació a les empreses el 2011, així com 91 patents registrades i 12 spin offs creades en els darrers anys. Aquestes són les principals xifres dels 19 centres de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) que formen part de la xarxa TECNIO de la Generalitat de Catalunya i que ara s'agreguen i potencien la seva activitat en el Centre d'Innovació i Tecnologia (CIT UPC).


Aquest fet configura Terrassa com la segona ciutat catalana amb més grups de recerca que transfereixen el resultat de la seva innovació a la indústria. Amb motiu de la constitució del Consell Empresarial del CIT, la UPC va convidar al director executiu del Programa universitat-empresa del Massachusetts Institute of Technology (MIT) dels Estats Units, Karl Koster.

El de Terrassa, el campus que més grups aporta al CIT

Un total de 9 d'aquests grups treballen al Campus de la UPC a Terrassa, i són el Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6), Centre d'Investigació en Seguretat i Control Alimentari (CRESCA), Centre d'Investigació en Innovació en Toxicologia (CRIT), Centre d'Innovació Tecnològica (CTF), Centre Tecnològic de Transferència del Calor (CTTC), Laboratori de Sistemes Oleohidràulics i Neumàtics (LABSON), Laboratori d'Enginyeria Acústica y Mecànica (LEAM), Motion Control and Industrial Applications (MCIA) i Sistemes elèctrics d'Energies Renovables (SEER).

El 7 de juny, CIT UPC va constituir el seu Consell Empresarial, format per Abertis, Alstom, Aqualogy Conocimiento (Grup Agbar), Comsa Emte, Endesa, Fundació CEQUIP, Indra, JG Ingenieros, Ros Roca, Seat, Siemens, Soadco-Klockner i Telstar.

CIT UPC s'ha constituït com un instrument facilitador per potenciar, comercialitzar i posar en valor amb èxit els resultats de la investigació diferencial que generen els centres de recerca i transferència de tecnologia, un dels nuclis d'innovació universitaris més potents d'Espanya. A través de CIT —que jurídicament s'ha constituït com a fundació—, la UPC ofereix al teixit industrial solucions tecnològiques integrals i d'excel·lència. El centre promou el desenvolupament de projectes tecnològics multidisciplinaris i claus en mà.

Ecosistema d'innovació tecnològica de la UPC

Amb aquesta nova eina de comercialització, la Universitat no només transfereix les seves capacitats tecnològiques com a motor d'innovació, sinó que completa el seu model de gestió de la transferència de tecnologia i de les relacions universitat-empresa, pioner en l'àmbit universitari espanyol, basat en un permanent contacte amb les empreses, per tal de conèixer les seves necessitats i per detectar oportunitats de col·laboració. L'ecosistema d'innovació de la UPC s'inspira en models d'èxit d'àmbit internacional com el MIT als Estats Units, amb el qual CIT UPC ha iniciat una aliança estratègica.

Tecnologia que arriba al mercat

Els 19 centres membres de CIT UPC, situats en els campus de Barcelona, Terrassa i Vilanova i la Geltrú, mantenen acords amb gairebé un miler d'empreses de sectors diversos, en més de 60 països. Són centres molt actius en R+D+I i tenen una gran expertesa i capacitats tecnològiques en àmbits tant diversos com la producció i els materials, l'energia i el medi ambient, les tecnologies mèdiques, les TIC, i la química i l'alimentació. Així, acumulen una amplia experiència en el desenvolupament de projectes amb empreses

Hi ha nombrosos exemples d'èxit de desenvolupaments tecnològics transferits a la indústria, com ara un sistema portàtil i on line pel manteniment predictiu i el control de les principals centrals hidroelèctriques d'Espanya; el primer implant dental bioactiu a base de titani i fosfat de calci; la simulació del comportament tèrmic de la façana vidriada de la Torre Agbar de Barcelona o un entorn virtual programable pel tractament de dèficits de memòria originats pel dany cerebral adquirit.

La cartera tecnològica de CIT UPC també inclou, entre d'altres innovacions, el redisseny dels sistemes elèctrics interns dels avions per fer-los més lleugers, més segurs i que contaminin menys; un ganxo industrial motoritzat que permet l'elevació i el moviment de càrregues de forma automàtica; un túnel de rentat industrial modular de bugaderia amb patent internacional o tecnologia d'avantguarda sobre bases de dades en graf per detectar possible frau en les transaccions patrimonials.

La creació de CIT s'emmarca dins la línia de la UPC de dinamitzar la tecnologia que generen els grups d'investigació amb un alt potencial comercial, i ajudar-la a arribar al mercat, amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament del país.

Actualment, la UPC és la universitat pública espanyola amb més patens (212 registrades en el període 2002-2012) i la segona en creació d'spin-off (57 durant el mateix període) així com en participació en projectes europeus.

Per a més informació cliqueu aquíPosa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.