Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UPC - Campus Terrassa - 13/04/2010


El Centre d'Innovació Tecnològica CTF de la UPC i l'empresa Sutran S.L. creen la primera samarreta del món que elimina completament la suor


Presentació de la samarreta Sutran

La samarreta està especialment pensada per a les persones que pateixen hiperhidrosis, una malaltia que genera un exagerat augment de la sudoració a causa del mal funcionament del sistema nerviós simpàtic
Més de 176 milions de persones al món pateixen hiperhidrosis


Tothom recorda la imatge a les televisions d'un conegut entrenador de futbol impartint ordres als seus jugadors des de la banqueta, alçant els braços contínuament i amb grans taques de suor a la seva roba degut al excés de suor. La hiperhidrisis és una malaltia que afecta a la vida quotidiana de 176 milions de persones a tot el món, segons dades la International Hiperhidrosis Society. Feliu Marsal, director del Centre d'Innovació Tecnològica CTF de la UPC al Campus de Terrassa i l'empresa catalana Sutran S.L. han creat la primera samarreta al món que, si bé no cura la hiperhidrosis, sí que elimina completament els seu principal efecte, la suor.


Una càmera d'aire entre dos teixits especials

Hi ha productes tèxtils al mercat que atenuen una mica la suor, però no l'eliminen completament tal i com ho fa la innovadora samarreta que ja comercialitza l'empresa SUTRAN S.L. El secret d'aquesta sorprenent innovació tèxtil rau en que la samarreta en qüestió està composada per dues capes de tela lligades amb una nova tècnica de manera que formen entre totes dues una càmera d'aire que evapora i fa desaparèixer completament la suor i manté així la roba seca en tot moment. El teixit que està en contacte amb la pell està fabricat amb finíssimes microfibres poroses, que li confereixen una alta confortabilitat i que són d'alta conductivitat tèrmica i de gran capacitat d'absorció. A més, aquesta capa de teixit interna té un tractament que augmenta la transpirabilitat de la suor. El teixit exterior, el que es veu, té un aspecte normal com qualsevol altra samarreta. De fet està fabricat en cotó però amb un acabat específic, que impedeix el pas de la suor i el fa impermeable. Finalment, la samarreta està cosida en les seves costures de les mànigues amb una tècnica especial que la segella completament. Aquestes característiques tècniques específiques de les dues parts de la samarreta i la creació entre elles d'una càmera d'aire propicien que la suor s'evapori, donant el màxim confort en tot moment.


La història de la revolucionària samarreta

La història de la fabricació d'aquesta revolucionària samarreta no té res a veure amb cap empresa tèxtil. Tot va sorgir d'un empresari català d'una empresa de construcció ubicada a l'Hospitalet de Llobregat. El seu gerent, pateix d'hiperhidrosis i, fart de sentir-se insegur i incòmode a la seva vida professional i personal, va decidir contactar amb l'enginyer tèxtil Oscar Deumal i li va demanar que investigués la possibilitat de fabricar un teixit que no deixés passar la suor. Desprès d'uns mesos, Deumal va decidir contactar amb Feliu Marsal, director Centre d'Innovació Tecnològica CTF de la UPC al Campus de Terrassa i en un treball conjunt que ha durat aproximadament dos anys, finalment han obtingut la primera samarreta al món que elimina completament les taques de suor. SUTRAN S.L. ja estan venent les samarretes, en diferents models colors i talles, a una botiga al carrer Mas de l'Hospitalet de Llobregat a un preu que ronda els 22 euros segons els models.


La hiperhidrosis

El cos humà té quatre milions de glàndules sudorípares. El cervell envia a aquestes glàndules l'ordre de generar suor per mantenir el cos a la temperatura adequada en determinades situacions, excepte en les persones que pateixen hiperhidrosis, que continuen suant independentment de la temperatura o del seu estat anímic. Segons la International Hiperhidrosis Society 176 milions de persones pateixen hiperhidrosis; persones que suen sis vegades més del que és habitual. Això repercuteix directament en la seva seguretat davant els altres, provoca vergonya, depressió i debilitat emocional i física. Els malalts d'hiperhidrosis solen patir conseqüències negatives al seu entorn laboral i personal i tenen condicionada la seva capacitat de fer esports, dibuixar, interpretar música o desenvolupar-se amb naturalitat en situacions de tensió.

Més informació a:Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.