Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA - 27/07/2012


Estudiantat de l'ETSEIB competeix a Formula Student 2012 amb un vehicle monoplaça elèctric


Imatge del vehicle CAT 05e

L'equip ETSEIB Motorsport va presentar el passat mes de juliol a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona, de la UPC, el seu primer vehicle monoplaça totalment elèctric, anomenat CAT 05e i que competirà a Formula Student 2012
Durant el passat curs 2011-2012, un grup de 28 estudiants i estudiantes de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), va treballar intensament per aconseguir un repte innovador: dissenyar i construir un vehicle monoplaça monocasc en fibra de carboni, que fos totalment elèctric, per competir a les edicions alemanya, espanyola i italiana de Formula Student 2012.


El vehicle es va presentar el 26 de juliol, a la sala d'actes de l'ETSEIB. L'equip ETSEIB Motorsport està integrat cada curs acadèmic per un grup diferent d'estudiantat de l'Escola, dirigit pel professor Rafael Boronat, amb la col·laboració de professorat del centre.

És el primer cop en cinc anys que l'equip ETSEIB Motorsport participa a la competició Formula Student amb un vehicle que no utilitza un motor de combustió convencional. Batejat amb el nom de CAT 05e, el nou cotxe de competició incorpora dos motors elèctrics experimentals de corrent alterna, dissenyats i fabricats per l'empresa catalana MAVILOR, que generen 75 kW de potència (100 CV) i que utilitzen bateries d'ió-liti de 4,2 kWh.

El xassís carrosseria és autoportant (sense elements de suport), fet de fibra de carboni, i ha estat dissenyat i fabricat per l'equip d'estudiantat, amb la col·laboració amb el Centre de Prototips de Desenvolupament SEAT i de les empreses Engicom, de serveis d'enginyeria, i Nexus Projects, especialitzada en composites. La tecnologia de fibra de carboni per la fabricació del xassís carrosseria és la que s'utilitza a la Formula 1, GP2 i altres modalitats de competició internacionals de l'automobilisme.

El 31 de juliol, l'equip Motorsport va iniciar la seva participació a tres de les competicions que tenen lloc aquest estiu en el marc de Formula Student. El campionat internacional interuniversitari que consisteix a dissenyar, construir i competir amb un automòbil monoplaça tipus Formula.

El CAT 05e serà avaluat en termes de disseny, costos, sostenibilitat, fiabilitat, prestacions i comportament estàtic i dinàmic, per part d'un jurat format per representants del món de la competició automobilística i de la indústria de l'automoció durant les competicions de Formula Student que es realitzen del 31 de juliol al 5 d'agost a Hockenheim (Alemanya); del 29 d'agost al 2 de setembre al circuit de Montmeló (Barcelona), i del 14 al 17 de setembre al circuit Riccardo Paletti, a Varano de Melegari (Itàlia).

La incorporació de diverses innovacions tecnològiques ha fet que la construcció del CAT 05e hagi esdevingut un laboratori d'experimentació de diverses especialitzacions de l'ETSEIB i de desenvolupament de components electrònics. Un projecte en el qual han intervingut també les empreses mencionades del sector industrial de l'automoció, així com la Fundació CIM, entitat adscrita a la UPC que fabrica components mecànics avançats. També han col·laborat proveïdors internacionals d'alta tecnologia com dSPACE, que ha subministrat la centraleta electrònica i de comunicacions, que vindria a ser el cervell del vehicle.

Durant els primers quatre anys de vida, l'equip ETSEIB Motorsport ha estat dissenyant models cada vegada més evolucionats de cotxes amb motor de gasolina. Cada any han millorat els seus resultats a la Formula Student. La temporada passada, l'equip va quedar entre els 20 millors classificats, per davant de moltes universitats de països com Alemanya, Àustria i Regne Unit. Tot i això, aquesta temporada els integrants de l'equip, estudiants i estudiantes d'Enginyeria Industrial, volen anar més enllà de millorar els resultats i innovar i apostar per la propulsió elèctrica i per la reducció del pes del monoplaça.

Un avenç que s'emmarca dins de les activitats del Campus Energia, pel qual la UPC està reconeguda com a Campus d'Excel·lència Internacional.

Competició interuniversitària

Formula Student és una competició reconeguda arreu d'Europa i del món, on es donen cita els estudiants i estudiantes i les universitats més prestigioses de tot el món per competir amb projectes de cotxes tipus Formula. Els participants posen a prova les seves capacitats enfrontant-se en proves on no només es valora qui és el més ràpid a la pista, sinó també quin equip ha estat capaç de trobar millors solucions als diferents problemes d'enginyeria i de gestió del projecte que planteja la concepció i construcció d'un cotxe de competició.

Nascuda als anys 80, aquesta iniciativa promou la innovació i l'R+D, mitjançant el projecte d'un vehicle i es porta a terme a Europa, els Estats Units, Japó i Austràlia. Està impulsada per la Societat d'Enginyers d'Automoció (Society of Automotive Engineers, SAE) de cada país, les quals, alhora, configuren l'organització internacional FISITA.

Formula Student Spain, a Montmeló

La segona cita de l'equip ETSEIB Motorsport d'aquest estiu va ser a la tercera edició de la competició Formula Student Spain, organitzada per la Societat de Tècnics d'Automoció (STA) i que va tenir lloc del 29 d'agost al 2 de setembre al Circuit de Catalunya (a Montmeló). Va comptar amb la participació de 30 equips d'arreu del món, entre els quals n'hi havia sis procedents d'universitats de l'Estat espanyol. En total, la previsió de participació va ser de més de 700 participants i prop de 100 professionals del sector de l'automoció d'àmbit internacional.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.