Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA - 04/04/2011


Mart a Catalunya


Il·lustració de les morfologies reconegudes a Isona (Conca de Tremp, Lleida) i les seves "germanes gegants" en la superfície de Mart.

Un estudi coordinat per la UAB sobre l'origen i l'evolució d'unes peculiars morfologies originades per antigues descàrregues d'aigua subterrània al Prepirineu central català planteja nous interrogats a la recerca geomorfològica planetària
Semblants a uns petits volcans, aquestes formacions, descrites fins ara només a Austràlia, són molt similars a altres formes de mida gegantina localitzades a Mart. El seu estudi pot aportar llum nova sobre l'origen d'aquestes formacions i la recerca d'aigua al planeta vermell.


Al llarg d'aquest darrers anys, un grup d'investigadors de diverses universitats i centres de recerca, coordinats per Rogelio Linares, professor del Departament de Geologia i investigador del Gabinet Geològic d'Anàlisi Territorial i Ambiental de la UAB -GATA -, han dut a terme una recerca geomorfològica aplicada en l'àmbit del Prepirineu central català. Una part dels resultats assolits han estat publicats en un numero especial de la revista Geodinamica Acta. La publicació, coordinada per alguns dels principals especialistes europeus, correspon a una selecció dels treballs presentats a la European Geosciences Union General Assembly que va tenir lloc a Viena al 2009.

Es tracta d'una recerca multidisciplinària centrada en l'estudi del registre geològic originat per antigues descàrregues càrstiques. Concretament s'han estudiat unes formes de més de 250.000 anys d'antiguitat -doms de toves-, pràcticament desconegudes a Europa, i descrites sols abans en Austràlia. Ubicades a la Conca de Tremp, Lleida, són una mena de volcans que s'originen com a conseqüència de la descàrrega d'aigües subterrànies, sota unes particulars condicions hidràuliques i hidroquímiques de l'aqüífer i en un determinat context geomorfològic.

Un dels aspectes més rellevants de la investigació, i que ha despertat l'interès de la comunitat científica internacional, és la similitud que presenten aquesta mena de "turons fets per l'aigua" amb unes formes gegantines identificades en varies regions de la superfície de Mart. En tractar-se, en el cas del present treball, de formes generades per les descàrregues d'aigua subterrània freda, es planteja el dubte sobre si les seves "germanes grans" de Mart podrien tenir una gènesi semblant. L'interès de l'analogia és palès en el marc de la recerca d'aigua al planeta vermell.

L'investigador Alexis Rodríguez, de l'Institut de Ciències Planetàries de Tucson, Arizona (Estats Units), un dels especialistes mundials en aspectes hidrogeològics en Mart, considera que les formes descrites i els models de formació proposats per Rogelio Linares i col·laboradors tenen un gran interès per interpretar l'origen de formacions geològiques recentment detectades en la superfície de Mart.

Per aquest motiu, després d'una visita a la Conca de Tremp, ambdós investigadors han iniciat conjuntament nous treballs, amb la finalitat d'aprofundir en el coneixement d'aquesta peculiar geomorfologia marciana que hi ha a Catalunya. En aquestes recerques intervindran també altres investigadors d'Estats Units, Japó i Xina.

Article de referència: Linares, R; Rosell, J; Roqué, C; Gutiérrez, F (2010). Origin and evolution of tufa mounds related to artesian karstic springs in Isona area (Pyrenees, NE Spain).Geodinamica Acta, 23/1-3: 129-150Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.