Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UPC - Campus Terrassa - 29/03/2011


Estudiants de 10 universitats europees comencen a dissenyar i construir, a l'Escola d'Enginyeria de Terrassa, un vehicle que circularà amb energia humana


Cotxe

L'Escola d'Enginyeria de Terrassa (EET) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) acull, durant dues setmanes, les activitats del programa europeu 'Powering the Future with Zero Emission and Human Powered Vehicles'
És tracta d'un projecte del programa Erasmus en el qual participen 47 estudiants de 10 universitats europees, entre els quals el de la UPC és l'únic a Espanya. L'objectiu és dissenyar i construir un prototipus d'automòbil ecològic, que funcioni sense emetre CO2, i a partir d'energia humana.


Un grup de 47 d'estudiants catalans, alemanys, grecs, búlgars, finesos, lituans, polonesos, portuguesos i britànics han accedit a una beca finançada per la Unió Europea, dins del programa Erasmus, que els permet participar en un projecte singular. Es tracta d'arribar a dissenyar i construir un prototip de vehicle ecològic que funcioni amb energia neta, sense emetre CO2, i que pugui circular a 50 km/h amb l'energia obtinguda d'una pila alimentada amb el moviment del cos humà, és a dir, amb energia cinètica. Els quatre estudiants catalans són de la UPC i són els únics participants a Espanya.

Inici del projecte al Campus de Terrassa

El projecte es desenvoluparà durant 6 setmanes de formació intensiva, repartides en tres anys. Aquesta formació es realitza en tres mòduls quinzenals en tres universitats diferents, entre les 10 que en formen part. Cada un dels tres mòduls que formen part del projecte consta de dues setmanes de treball acadèmic intensiu en alguna de les universitats participants. El primer d'aquests mòduls es realitza, des del 21 de març i fins el proper divendres, 1 d'abril, a l'Escola d'Enginyeria de Terrassa de la UPC. L'objectiu dels dos primers anys d'aquest projecte —que està dirigit per un equip docent de 18 professors adscrits a les 10 universitats—, és dissenyar el prototip del vehicle.

Pedalar sense esforç per obtenir energia

El vehicle que es construirà funcionarà a pedals, i estarà propulsat amb energia neta, obtinguda a través d'una pila elèctrica que serà alimentada per energia humana, és a dir, amb el moviment del cos humà a través del pedaleig que facin ocupants.

El problema principal per aconseguir que el vehicle funcioni amb garanties és l'alimentació de la pila sense causar un gran esforç per part dels ocupants. En aquest aspecte és on els estudiants han d'aplicar el seu enginy, perquè han de tenir en compte que l'energia s'obtindrà del pedaleig del vehicle, fent un esforç similar al que es fa caminant a peu tranquil·lament. Per tant, és molt important calcular el rendiment energètic del pedaleig i com s'obté l'energia necessària per carregar la pila. L'equip d'estudiants ja ha fet assaigs i mesures a les bicicletes estàtiques del gimnàs del Campus de la UPC, i ara tractar aquestes dades adequadament per arribar l'opció més eficient.

A 50 km/h i amb 250 kg de pes

El cotxe ha de tenir les següents característiques: funcionar amb energia humana, capacitat per circular a 50 km/h amb dues persones i fins a 60 kg d'equipatge, i no sobrepassar els 250 kg de pes. A més, el disseny dels pneumàtics formaran part del projecte. També s'ha d'incloure l'estudi de l'impacte global del vehicle sobre el medi ambient i una anàlisi del rendiment relacionat amb el potencial comercial. El resultat final serà un vehicle ecològic d'ús particular amb zero emissions de CO2.

Durant el tercer i últim any del projecte, l'estudiantat, distribuït en equips, construirà els respectius prototips i els presentarà públicament. El millor projecte es publicarà en una revista científica internacional.

Professorat expert

L'EET de la UPC és el centre docent que ha organitzat el primer dels mòduls intensius de formació, des del 21 de març i fins el dia 1 d'abril. En el decurs d'aquesta quinzena, els estudiants reben formació de 18 professors i investigadors de les 10 universitats que formen part del programa. Tres membres d'aquest equip docent són components del Grup d'Accionaments Electrònics i Aplicacions Industrials (MCIA). Aquest grup de recerca del Campus de la UPC a Terrassa, per la seva banda, dirigeix la vessant científica del projecte CENIT del cotxe verd dirigit liderat per SEAT.

Programa intensiu

L'agenda d'activitats del programa a l'EET és intensiva i inclou classes, pràctiques de laboratori, visites a empreses del sector automobilístic, activitats culturals, presentacions de les evolucions dels treballs, treball en equip i, finalment, l'acte de cloenda, el proper dia 1 d'abril, amb la presentació dels resultats del treball desenvolupat.

Universitats participants:


  • Escola d'Enginyeria de Terrassa - Universitat Politècnica de Catalunya, Espanya.
  • Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki, Greece.
  • Katholieke Hogeschool Antwerpen Karel de Grote, Belgium .
  • University of Rousse, Bulgària .
  • Turku University of Applied Sciences, Finlàndia.
  • Fachhochschule Köln, Alemanya.
  • Panavezys Technological University of Kaunas, Lituània
  • Kasimir Pulaski Technical University of Radom, Polònia.
  • Instituto Superior de Engenharia do Porto, Portugal .
  • School of Engineering, Design and Technology, University of Bradford, Regne UnitPosa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.