Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA - 08/06/2011


Descobreixen a Geòrgia les evidències més antigues de la presència d'Homo erectus


Recreació dels homínids del jaciment de Dmanisi, utilitzant les eines que s'hi han trobat (Museu de l'excavació de Dmanisi, foto O. Oms).

L'homínid es podria haver originat a Euràsia fa 1,85 milions d'anys
Segons una recerca on hi ha participat la UAB, que es publica aquesta setmana a Proceedings, els primers Homo erectus es podrien haver originat a Euràsia, i no a Àfrica com es pensava fins ara. Els investigadors han trobat a Dmanisi (Geòrgia) restes d'utensilis que evidencien la presència d'aquesta espècie fa 1,85 milions d'anys, centenars de milers d'anys abans de la seva aparició a l'Àfrica.


Segons les teories més acceptades dels antropòlegs, l'Homo erectus, baixet i amb un cervell petit, va ser el primer homínid en sortir del continent africà per colonitzar Euràsia, els continents europeu i asiàtic, per després anar evolucionant cap a un cervell i una alçada més grans, i una capacitat cada cop major per desenvolupar tecnologia.

Però el jaciment de Dmanisi, a 55km al sud de Tbilisi (Georgia), ha posat en dubte aquestes teories. Les excavacions ja havien posat al descobert, al llarg de les últimes dues dècades, fòssils d'hominids preservats de manera excepcional que demostraven la presència de l'Homo erectus al continent eurasiàtic des de fa 1,78 milions d'anys, gairebé contemporanis als homínids d'aquesta espècie més antics trobats a l'Àfrica.

Ara, les troballes d'un equip internacional de científics en què ha participat el professor del Departament de Geologia de la UAB Oriol Oms, demostren que l'Homo erectus ja era present a Euràsia fa 1,85 milions d'anys, és a dir, 70 mil anys abans del que es pensava fins ara, i amb una presència continuada al llarg de tots aquells milers d'anys.

Els Homo erectus més antics de l'Àfrica daten d'entre fa 1,78 i 1,65 milions d'anys, segons els diferents estudis, per la qual cosa, la nova descoberta situa als Homo erectus a Euràsia entre 70.000 i 200.000 anys abans que a Àfrica.

La troballa obre les portes a dues noves interpretacions de la dispersió dels primers homínids. La primera possibilitat és que l'Homo erectus es desenvolupés a Euràsia a partir d'un ancestre que va arribar des de l'Àfrica fa més de 1,85 milions d'anys. La segona és que l'Homo erectus es podria haver originat a l'Àfrica, migrat a Euràsia, i haver viatjat de retorn a l'Àfrica posteriorment.

"Es tracta d'un enigma sense resoldre sobre un aspecte clau de l'evolució humana, ara calen més excavacions per cercar restes més antigues que decantin la balança cap a una de les dues opcions", afirma l'investigador de la UAB Oriol Oms.

La recerca es publicà a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), en l'edició on-line PNAS Early Edition, una preselecció dels articles que sortiran a l'edició en paper de la prestigiosa revista.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.