Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA - 17/05/2012


Un equip d'estudiantat de l'ETSAV presenta '(e)co', una casa hivernacle 'low cost'


Nou model (e)co de casa sostenible

El nou model de casa sostenible i low cost, que es presenta al concurs Solar Decathlon Europe 2012, aposta per aconseguir una sostenibilitat real i assequible basada en l'equilibri ambiental, social i econòmic
Un equip d'estudiants i estudiantes de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya. BarcelonaTech (UPC) participa enguany al concurs Solar Decathlon Europe 2012 amb el projecte (e)co, un model de casa solar low cost, autosuficient, basada en els principis de zero petjada ecològica i zero petjada econòmica. La casa funcionarà exclusivament amb energia solar i planteja una nova manera d'habitar les cases.


(e)co s'està equipant amb un sistema domòtic per controlar la climatització de manera automàtica, així com l'obertura i el tancament de portes corredisses i de la coberta. També integra un conjunt de 20 plaques solars fotovoltaiques, per produir l'energia elèctrica, i 3 col·lectors solars tèrmics, per a la producció d'aigua calenta. El projecte també inclou un sistema de reaprofitament d'aigües grises i pluvials.

Així mateix, l'organització material dels sistemes constructius va en sintonia amb els seus cicles de vida. La pell exterior respon a una naturalesa mineral, tecnològica i reutilitzable al llarg de la seva vida útil. Els mòduls interiors, en canvi, es construeixen amb materials orgànics i biodegradables. El mobiliari es recuperarà de les deixalleries i es restaurarà per tornar a ser utilitzat dins la casa.

Arquitectura 'low cost'

El principi bàsic del projecte (e)co, equilibrium through cooperation, és entendre l'arquitectura com un conjunt de processos que han de trobar l'equilibri ambiental, social i econòmic per mitjà de la cooperació.

(e)co és una alternativa a la manera en què actualment es relaciona arquitectura, economia i energia. El que vol aconseguir és una arquitectura sostenible, de baix impacte ambiental. De fet, és un projecte ideat per fer-lo assequible a la majoria de la població, amb un cost eficient de construcció, estimat en 170.000 euros. Una casa assequible tenint en compte els seves prestacions d'eficiència, confort i innovació.

Segons l'equip (e)co, (e) reinterpreta l'@, el símbol de l'actual dècada i simbolitza els tres equilibris de la sostenibilitat, i co implica incorporar nous àmbits de recerca, desenvolupament i difusió basats en la cooperació.

Equip

L'equip (e)co de l'ETSAV, integrat per 50 estudiants, té el suport de professorat d'aquesta escola i d'altres centres docents tant de la UPC com externs, a més d'empreses i entitats públiques. És un dels 21 grups universitaris que participaran a la propera edició del concurs internacional Solar Decathlon, organitzat pel Ministeri de Foment amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Madrid i el Departament d'Energia dels Estats Units.

Bona part de l'equip (e)co ja va participar en l'edició anterior del concurs Solar Decathlon Europe amb el projecte LOW3, que va obtenir el primer premi de la categoria d'Arquitectura.

Col·laboradors

En el projecte hi col·labora l'empresa Rockwool com a principal patrocinador; les empreses KLH, Shneider Electric, Iscletec i Aislux com a patrocinadors destacats; i d'altres, com ara Ininsa, Rothoblaas, Peri i Metabo. Altres empreses que també donen suport són Gabarró, SJ12 Enginyers, ambSol, AdRc ingeniería i Pro Clima, així com Feim, Transporte Sostenible, Madegesa, Transgranollers, Biohaus, Detail, Urbanarbolismo i Verdaguer Germans, i també tallers d'arquitectura com ara Pich Aguilera Arquitectos, H arquitectes i dataAE.

D'altra banda, el projecte compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Per part de la UPC, hi ajuden el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia, el Centre d'Investigació Solar (CISOL), la Càtedra Unesco de Sostenibilitat i el grup interuniversitari Projecte d'Arquitectura i Sostenibilitat (PAUS).

Aquesta és una de les activitats del projecte Campus Energia UPC, que té el reconeixement de Campus d'Excel·lència Internacional que atorga el Ministeri d'Educació.

Solar Decathlon Europe

El concurs Solar Decathlon Europe és una competició internacional en la qual universitats de tot el món han de dissenyar, construir i utilitzar cases energèticament autosuficients, connectades a la xarxa elèctrica, que prenen tota la seva energia del sol i estan equipades amb tecnologia que els permet fer un ús més eficient d'aquesta energia.

La competició culmina amb la construcció i posada en funcionament dels diferents prototips que competiran en deu disciplines i es construiran a escala real, del 14 al 30 de setembre a Madrid. En l'edició de 2012 hi participen 21 equips de 15 països: Alemanya, Brasil, Xina, Dinamarca, Egipte, Espanya, França, Hongria, Itàlia, Japó, Noruega, Portugal, Regne Unit i Romania.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.