Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

Universitat Politècnica de Catalunya - 19/09/2011


Repsol i el BSC creen un centre de recerca capdavanter a Espanya


Acte de presentació

El nou Repsol-BSC Research Center permetrà abordar múltiples projectes de recerca per desenvolupar tecnologia avançada aplicable a l'exploració d'hidrocarburs i altres àrees d'interès per a Repsol
La Ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, el Conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, patrons del BSC, i el president de Repsol, Antonio Brufau, han copresidit, el 20 de setembre, la inauguració del Repsol-BSC Research Center. L'acte d'inauguració ha estat dirigit pel Director Associat del Barcelona Supercomputing Center (BSC), Francesc Subirada, i per Francisco Ortigosa, Director de Geofísica de Repsol.


El Repsol-BSC Resarch Center es crea amb l'objectiu d'aprofundir i enfortir la cooperació entre Repsol i el BSC. Ambdues entitats col·laboren des de 2007 en projectes d'I+D en l'àmbit de la imatge sísmica, aplicada a l'explotació d'hidrocarburs. El nou centre permet continuar aquests projectes ja en curs i abordar-ne de nous en àrees com la modelització de jaciments i el monitoratge de fluids en el subsòl, que són d'interès per a Repsol.

En la seva intervenció, Antoni Brufau ha assenyalat que la inauguració del nou centre de recerca "consolida la fructuosa relació iniciada amb el BSC per al desenvolupament del projecte Caleidoscopio", i ha subratllat "l'aposta de Repsol per la innovació i la tecnologia", que ha convertit a Repsol " en un referent en l'exploració d'aigües profundes".

Per la seva banda, Francesc Subirada ha subratllat que "la creació d'aquest centre conjunt és un exemple més del necessari canvi en el model productiu que hem d'emprendre, i que ha d'estar basat, entre altres consideracions, en la cooperació entre el sector públic i el privat, per millorar la nostra competitivitat i generar riquesa".

Aquest nou centre, que compta de moment amb 11 investigadors, és una prova més de l'aposta de Repsol a favor de la recerca tecnològica, i posa de manifest els avantatges que el BSC aporta en tecnologia d'avantguarda a la indústria a Espanya. Els primers projectes que s'hi duran a terme són continuació del projecte Caleidoscopio, i es centren en la generació i interpretació d'imatges del subsòl mitjançant mètodes sísmics i electromagnètics.

Projecte Caleidoscopio

El projecte Caleidoscopio va néixer el 2007 per unir ciència i tecnologia d'última generació amb el propòsit de descobrir nous jaciments de gas i petroli respectant l'entorn natural. Usa una nova generació de xips capaços de fer servir complexos algoritmes matemàtics que han estat testats anteriorment al superordinador MareNostrum.

La tecnologia desenvolupada permet a Repsol processar informació 15 vegades més ràpid que la resta de companyies del sector, i eleva la fiabilitat de les imatges sísmiques, tot augmentant les possibilitats de trobar petroli i gas milers de metres sota el subsòl. Amb el projecte Caleidoscopio, Repsol s'ha situat a l'avantguarda de l'explotació en zones de subsòls complexos i amb grans reserves, com ara el Golf de Mèxic o les aigües profundes de Brasil, on s'estima que hi ha 100 milions de barrils de petroli.

Caleidoscopio està considerat com un dels cinc projectes més innovadors a nivel mundial per l'Institut Nord-americà d'Enginyers Elèctrics i Electrònics, un organisme de reconegut prestigi en el seguiment de noves tecnologies. A més, ha estat distingit per les revistes Computer World i Petroleum Economist, i va ser guardonat el 2009 amb el premi Platts a la millor tecnologia comercial de l'any.

Barcelona Supercomputing Center

El Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de acull el MareNostrum, que està instal·lat en una capella i és un dels supercomputadors més bonics del món. Té la missió d'investigar, desenvolupar i gestionar tecnologia de la informació amb l'objectiu de facilitar el progrés científic. Amb aquesta finalitat, s'ha dedicat un esforç especial a les àrees de recerca com les Ciències de la Computació, Ciències de la Vida, Ciències de la Terra i Aplicacions Computacionals en Ciència i Enginyeria. En el context d'aquest enfocament multidisciplinari, el BSC compta amb un total de 350 investigadors i experts en HPC (High Performance Computing), dels quals 100 són de fora d'Espanya.

Aquest centre nacional de supercomputació multidisciplinari va ser creat com un consorci format per l'actual Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN), pel Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i per la Universitat Politècnica de Catalunya. BarcelonaTech (UPC), i està dirigida pel catedràtic Mateo Valero.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.