Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UPC - Universitat Politècnica de Catalunya - 13/10/2010


Tres projectes de la UPC guardonats al concurs Ciencia en Acción


Logo Ciencia en Acción

Es premia un robot lunar, un programa que impulsa els projectes innovadors de l'estudiantat i un conjunt de vídeos per experimentar en química
El concurs internacional Ciencia en Acción està organizat pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Ciencia Viva


El concurs Ciencia en Acción, que reconeix projectes docents i de divulgació científica, ha premiat en l'edició 2010 tres projectes presentats per professorat de la UPC.

El treball "Material docent en format digital per a assignatures d'experimentació en química", elaborat pel Grup de Recursos per a la Didàctica de la Química (GREDIQ) i presentat per la professora Dolors Grau, de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM), ha guanyat el primer premi en la modalitat de Materials Didàctics en Ciències en Suport no interactiu. D'aquest conjunt de vídeos que familiaritzen l'estudiantat amb els hàbits i tècniques bàsiques abans d'entrar en un laboratori de química, el jurat n'ha destacat que, a més de donar suport a la docència, motiven i faciliten l'aprenentatge.

Aquest mateix treball ja havia estat guardonat amb el 13è Premi a la Qualitat de la Docència Universitària que atorga la UPC i amb la distinció Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària de la Generalitat de Catalunya.

D'altra banda, el guanyador del primer premi de la modalitat Experiments per a un Laboratori Espacial ha estat el treball "Picorover: un robot lunar de baix cost", presentat per Joshua Tristancho, professor de l'Escola Politècnica Superior de Castelldefels (EPSC). El mini robot esfèric ha estat creat en el marc de la competició Google Lunar X PRIZE i té com a objectiu fer-lo arribar a la Lluna. El jurat del premi ha reconegut que s'hagi dissenyat i presentat públicament un robot lunar i que es tracti d'un prototip senzill, fet a partir de materials d'ús qüotidià, de manera que qualsevol interessat en pugui entendre el disseny bàsic i elaborar-lo.

A l'acte del lliurament dels premis Ciencia en Acción, que ha tingut lloc el 3 d'octubre a Santiago de Compostela, també s'ha destacat amb una menció especial el treball "INSPIRE3: La promoció del talent a l'enginyeria", presentat per la professora Núria Salan, de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeries Industrials i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT). INSPIRE3 és un programa de l'ETSEIAT que promou que l'estudiantat desenvolupi projectes interdisciplinaris innovadors, en els quals apliqui els coneixements adquirits i desenvolupi competències com ara el treball en equip. La menció s'ha concedit, segons el jurat, perquè "el projecte dóna suport a un interès altruista i a la voluntat d'iniciativa i innovació en equip de l'estudiantat" i també en destaca que fomenti la participació del professorat, tot aportant entusiasme i compromís.

En l'onzena edició del certamen Ciencia en Acción s'han reconegut treballs en 14 modalitats diferents. Entre els finalistes de la categoria "Posada en escena" hi ha el treball "Mozart i Fourier a la platja: música i matemàtiques", presentat per Joana d'Arc Prat, professora de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG).

El concurs internacional Ciencia en Acción està organizat pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Ciencia Viva - que és l'agència nacional per a la cultura científica i tecnològica de Portugal -, la Real Sociedad Española de Física, la Sociedad Geológica de España i la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED).

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.