Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA - 10/04/2013


El sincrotró ALBA s'estrena com a microscopi per determinar l'estructura de proteïnes


Imatge de mircroscopi

Una investigació liderada per la UAB ha determinat l'estructura tridimensional d'unes proteïnes relacionades amb el bon funcionament del procés de divisió cel·lular
La recerca, publicada a Journal of Biological Chemistry, podria tenir implicacions en l'estudi de malalties relacionades amb aquest procés, com el càncer. Es tracta de la primera publicació de l'estructura cristal·lina d'una proteïna obtinguda mitjançant el sincrotró ALBA.


Un equip liderat per David Reverter, investigador de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) de la UAB, ha determinat per primera vegada l'estructura tridimensional d'una parella de proteïnes, LC8 i Nek9. Segons si s'enllacen o no, la proteïna Nek9 regula que els cromosomes s'organitzin i se separin de manera ordenada durant la divisió cel·lular.

Analitzant l'estructura tridimensional, els científics han aconseguit descobrir un nou mecanisme que interfereix en la formació d'aquest enllaç de proteïnes i, per tant, que també participa en la regulació correcta de la divisió cel·lular i en altres processos generals de la cèl·lula. La descoberta, a nivell fonamental, podria tenir implicacions en l'estudi de malalties relacionades amb els processos de divisió cel·lular, com el càncer.

L'estructura tridimensional, publicada a Journal of Biological Chemistry, s'ha obtingut a partir de les observacions a la línia de llum XALOC del sincrotró ALBA. Es tracta de la primera estructura cristal·lina d'una proteïna obtinguda mitjançant la llum d'aquest sincrotró i publicada en una revista científica.

En la recerca han participat investigadors de la Unitat de Biologia Estructural de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) de la UAB, del Departament de Bioquímica i Biologia Cel·lular i Molecular de la Universitat de Saragossa, de l'Institut de Biocomputació i Física dels Sistemes Complexos (BIFI), i de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB).Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.