Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

Universitat Autònoma de Barcelona - 22/07/2011


La UAB i l'Institut Germans Tries i Pujol llicencien una patent a Grífols en l'àmbit de la teràpia gènica


Fragment ADN

L'acord permetrà a la multinacional catalana desenvolupar un nou mètode de teràpia gènica específic, versàtil i segur
La teràpia gènica consisteix en la introducció d'una còpia d'un gen funcional a cèl·lules de pacients que tenen aquest gen defectuós o que directament no el tenen. Es realitza amb l'objectiu de restituir la funció d'aquest gen en el pacient i permet plantejar un ventall terapèutic molt considerable. Per transportar i transferir aquest gen terapèutic a les cèl·lules del pacient es fan servir uns mitjans de transport nanomètrics (vectors), com ara virus modificats.


A la patent llicenciada s'utilitzen un tipus de vectors adenovirals quimèrics que permeten introduir específicament un cert tipus de cèl·lules sanguínies, concretament monòcits i macròfags. És a dir, el portador del gen terapèutic és l'adenovirus i les cèl·lules receptores seran aquestes cèl·lules de la sang. Transfectar aquest tipus de cèl·lules és especialment interessant perquè aquestes poden migrar a moltes parts del cos, permetent expressar el gen terapèutic en llocs de difícil accés. Aquest mètode suposa un avenç en la teràpia gènica i es podrà aplicar de manera específica, versàtil i segura per tractar diferents malalties.

Aquest acord de llicència sorgeix de la patent generada a través d'un projecte en col·laboració entre el grup de l'investigador ICREA Dr. Miguel Chillón del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG) de la UAB, la Dra. Ester Fernández del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la UAB i els Dr. Adolfo Río i Miquel Gassull de l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP). El projecte ha estat finançat en part per l'empresa Grífols S.A.

Sobre el CBATEG

El Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Genètica (CBATEG) de la UAB està situat al campus de la Universitat, en un edifici de sis plantes dedicat a la recerca sobre la diabetis mellitus, les seves complicacions secundàries i altres malalties d'origen metabòlic. Inaugurat l'any 2003, el centre investiga noves aproximacions de teràpia gènica amb models d'animals de malalties metabòliques. Està dirigit per la catedràtica del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular de la UAB, Fàtima Bosch, i aglutina més de quaranta investigadors i tècnics altament qualificats de diverses àrees de la recerca biomèdica (biologia molecular, cel·lular i genètica, bioquímica i fisiologia, virologia, embriologia, morfologia i patologia). Concretament, el grup de Teràpia Gènica per a Malalties Autoimmunes liderat pels Dr. Miguel Chillón i Assumpció Bosch està treballant en el desenvolupament d'estratègies de teràpia gènica per malalties que afecten al sistemes nerviós central i perifèric com l'Esclerosis Múltiple, la neuropatia diabètica, la mucopolisacaridosis tipus VII, i la desregulació de viés metabòliques implicades en diferents dèficits cognitius.

Sobre l'IGTP

La Fundació Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP) és la conseqüència d'un seguit d'accions encaminades a organitzar la recerca biomèdica de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTP). El 1995 es constitueix la Fundació per a la Recerca Biomèdica Germans Trias i Pujol. La UAB, l'ICS, la fundació IrsiCaixa, l'ICO, el BST, l'IDI, l'Institut Guttmann i l'IGTP van signar el conveni de col·laboració científica l'any 2.003 que va donar lloc a l'Institut de Recerca. Des del 2009 l'IGTP és un Institut d'Investigació Sanitària acreditat pel Ministeri de Ciència i Innovació.

L'IGTP té per objecte descobrir, preservar, disseminar i potenciar el coneixement multidisciplinari i translacional, i el desenvolupament tecnològic d'excel·lència de les ciències biomèdiques, en un procés continuat de superació qualitativa mitjançant una organització dinàmica, eficient i eficaç per assegurar el millor estat de salut psicofísica i la qualitat de vida de la població.

L'IGTP està dirigit pel Dr Miquel Àngel Gassull i hi treballen 24 grups de recerca amb 76 investigadors principals i 226 investigadors col·laboradors, tècnics, enginyers i personal de gestió. Les línies estratègiques translacionals de recerca són: Infecto-Immuno-inflamació, Càncer, Tecnologies aplicades a la Biomedicina (biotecnologia, nanotecnologia, bioenginyeria i bioinformàtica), Epidemiologia clínica i molecular, salut pública i salut internacional i Innovació clínica i serveis sanitaris.

Sobre la transferència de coneixement a la UAB

La UAB és reconeguda internacionalment per la qualitat i el caràcter innovador de les seves investigacions. Capdavantera en recerca científica, la Universitat promou la multidisciplinarietat en la investigació i la transferència tecnològica i la transmissió del coneixement que genera. Les xifres així ho mostren: al 2010 es van sol·licitar concretament 40 patents. Algunes de les principals àrees de recerca de la UAB són la biotecnologia, la biomedicina, la sanitat animal, la tecnologia i seguretat alimentàries, la nanotecnologia, la microelectrònica, la ciència i l'enginyeria de materials, la visió per computador, la intel·ligència artificial, les ciències experimentals, les ciències socials i la recerca en humanitats.

Sobre Grifols

Grifols és un grup empresarial espanyol del sector farmacèutic-hospitalari que treballa en la investigació, desenvolupament, fabricació i comercialització d'hemoderivats, productes destinats a la farmàcia hospitalària, com sèrums o solucions per a la nutrició clínica i instruments i reactius per al diagnòstic clínic.

Creat el 1940, actualment Grifols és el tercer productor mundial d'hemoderivats i la companyia líder en obtenció de plasma a través dels 147 centres de donació que té als EUA. Està present a més de 90 països i compta amb 24 filials internacionals pròpies. Des del 2006, les accions de Grifols cotitzen al Mercat Continu Espanyol i des del 2008 formen part de l'Ibex-35 (GRF).Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.