Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA - 11/04/2011


Creada una càtedra d'empresa amb Galàctic Suite per impulsar la missió del 'Google Lunar X Prize'


Home a la lluna

L'empresa espacial catalana, promotora del primer hotel a l'espai i líder de l'únic equip íntegrament espanyol al Google Lunar X Prize, tindrà una càtedra d'empresa a la Universitat Politècnica de Catalunya per col·laborar en la investigació científica i el desenvolupament tecnològic de la missió lunar
Amb el suport de la Fundació per l'Exploració de l'Espai i la Lluna (FEEL), la càtedra d'empresa donarà trasnversalitat a un projecte que ja engloba universitats, grups de recerca, empreses privades de tot l'Estat i que busca el suport institucional per a aconseguir els recursos necessaris dels patrocinadors.


L'empresa Galactic Suite Moonrace, líder de l'equip Barcelona Moon Team (BMT), la Fundació per l'Exploració de l'Espai i la Lluna, impulsora del projecte, i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), han signat un conveni per la creació de la Càtedra d'empresa Galactic Suite que durà a terme una bona part de la investigació i el desenvolupament tecnològic necessaris per a la missió lunar de l'equip, en especial en el què es refereix a les operacions de superfície sobre la Lluna.

El document signat pel rector de la UPC, Antoni Giró, i el cap de l'equip i president de Galactic Suite Moonrace, Xavier Claramunt, formalitza la creació de la Càtedra d'empresa Galactic Suite com a instrument transversal per a la col·laboració de diferents unitats departamentals i de recerca de la UPC dins l'equip Barcelona Moon Team.

La Càtedra d'empresa serà dirigida per Antonio Benito Martínez, cap del Departament d'Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial (ESAII) i tindrà la co-direcció del catedràtic i professor emèrit de la UPC, Josep Amat, expert mundial en robòtica. Els codirectors per part de Galactic Suite i la Fundació FEEL seran Xavier Claramunt i Marc Zaballa, impulsors també del Barcelona Moon Team.

La Càtedra d'empresa tindrà una durada inicial de tres anys i desenvoluparà una programació general d'activitats organitzada al voltant de les línies de ciència i enginyeria de sistemes i robòtica.

La línia d'investigació científica, dirigida pel professor del Centre de Recerca de Nanoenginyeria, Ignasi Casanova, que desenvoluparà un experiment per demostrar la viabilitat de l'extracció per primer cop fora de la Terra, d'oxigen a partir de regòlit lunar; així com l'estudi d'integració en la missió de temes de Protecció Planetària per a protegir de contaminació interplanetària la Lluna, la Terra, així com altres cossos celestes.

L'altra línia de la Càtedra d'empresa, dirigida per Josep Amat, desenvoluparà el rover lunar que ha d'acomplir els objectius marcats pel Google Lunar X PRIZE, així com altres d'opcionals i propis de la missió catalana.

La Càtedra d'empresa desenvoluparà també tasques de difusió I organitzarà activitats comunes relacionades amb la promoció de la recerca i el desenvolupament tecnològic, com per exemple dues crides a científics, enginyers i estudiants de tot el món per a desenvolupar experiments i robots que seran escollits i obtindran un vol d'oportunitat amb l'equip.

Per al rector de la UPC, Antoni Giró "la UPC no podia defugir la participació en aquest ambiciós projecte que ha de permetre el desenvolupament de nova tecnologia i nous sistemes amb l'espai com a rerafons de la transferència de coneixement, la recerca i la innovació, especialment si tenim en compte que l'aeroespacial és una de les línies punteres de l'activitat de recerca de la UPC".

"Sens dubte la major contribució que el projecte Barcelona Moon Team ofereix a la universitat i la indústria nacional és l'oportunitat de realitzar una missió altament complexa, finançada mitjançant finançament privat extern al sector en major mesura i amb lideratge nacional. Aquest fet representa una oportunitat extraordinària de potenciació i demostració de capacitats ja existents que certament redundarà en avantatge competitiu per a la nostra indústria i la possibilitat d'assumir reptes encara més grans tant en projectes nacionals com internacionals en el futur ", ha indicat Xavier Claramunt. "L'interès del públic és cada vegada més gran i les universitats, els centres tecnològics, i les empreses tant les del sector aeroespacial com especialment les que no, estan convidades a participar d'aquest esdeveniment declarat d'especial interès públic mitjançant l'esponsorització de l'equip, per exemple com a reclam comercial de les seves capacitats i productes, així com per donar visibilitat a la seva marca ", ha afegit. En aquests moments l'equip té com a objectiu el suport institucional del Govern de la Generalitat i del Govern Central per a facilitar l'entrada de patrocinadors privats en un projecte amb un alt contingut de I+D+i, que permetrà acumular expertesa per a futures missions lunars tant privades com de les agències espacials governamentals.

Sobre Barcelona Moon Team

Barcelona Moon Team és el primer equip amb seu a Espanya a participar en la competició internacional Google Lunar X-PRIZE i es compon d'empreses privades, centres tecnològics, professionals de l'espai i científics. L'equip està dirigit per Galactic Suite Moonrace, una empresa filial de Galactic Suite Design, que també promou i desenvolupa el Galactic Suite Spaceresort, el primer hotel espacial. Altres membres de l'equip inclouen els socis tecnològics d'ALTRAN Technologies, empresa multinacional líder en l'assessorament tecnològic; el Centre de Tecnologia Aeroespacial (CTAE), amb seu a Viladecans; la UPC, que donen suport a l'equip en els aspectes del disseny de les operacions de superfície incloent-hi el rover lunar i les càrregues útils científiques; Stardust Consulting, assessoria especialitzada en dret espacial; i New Output (NOP), que proporciona suport estratègic i comercial.

Sobre la Fundació per a l'Exploració de l'Espai i la Lluna (FEEL)

La Fundació per a l'Exploració de l'Espai i la Lluna (FEEL) és una fundació privada sense ànim de lucre creada per donar suport al desenvolupament tecnològic i industrial del sector aeroespacial a Catalunya i la resta de l'Estat, sense perjudici que també pugui realitzar activitats de caràcter internacional.

La FEEL estableix, a través dels seus plans i programes, actuacions en l'àmbit tecnològic i científic, legal, cultural, i d'educació i divulgació, entre les quals destaquen la promoció de la iniciativa privada en l'accés a l'espai, del desenvolupament d'infraestructures que acullen l'ésser humà per a la investigació i l'exploració espacial i de la seva habitabilitat, així com de la transferència tecnològica des del sector aeroespacial cap a altres sectors industrials. També impulsa el desenvolupament d'una legislació específica sobre espai amb la definició d'una autoritat que s'encarregui de l'organització de les activitats espacials tant públiques com privades,i organitza i produeix exposicions, trobades, congressos, seminaris i material de divulgació a la societat.

La FEEL impulsa i dóna suport a la participació del BMT al GLXP, en totes les facetes de la competició, tant les tècniques com les de promoció social i educativa de l'esdeveniment.

Sobre Google Lunar X Prize

Google Lunar X PRIZE és una competició internacional sense precedents que repta i inspira enginyers i empresaris de tot el món per desenvolupar sistemes de baix cost per a l'exploració robòtica espacial, amb finançament privat. Els 30 milions de dòlars en premis es divideixen en un Gran Premi de 20 milions, un Segon Premi de 5 milions, i 5 milions en premis de bonificació. Per guanyar el Gran Premi, un equip ha de tenir èxit en efectuar l'allunatge d'una nau espacial , recórrer 500 metres sobre la superfície lunar, i transmetre un conjunt específic de vídeo, imatges i dades de tornada a la Terra. El Gran Premi és de 20 milions de dòlars fins al 31 de desembre 2013, i després aquest es reduirà a 15 milions de dòlars fins al 31 de desembre 2015, moment en què es donarà per acabada la competició llevat que sigui prorrogada per Google i la X PRIZE Foundation.

Sobre la x Prize Foundation

La Fundació X PRIZE és una institució educativa sense ànim de lucre amb la missió de crear avenços radicals en benefici de la humanitat a través de la competició. El 2004, la Fundació va capturar l'atenció del món quan l'equip liderat per Burt Rutan, recolzat pel cofundador de Microsoft Paul Allen, va construir i va volar per primera vegada una nau espacial privada per guanyar els 10 milions de dòlars del Ansari X PRIZE per al vol espacial suborbital. La Fundació ha posat en marxa des de llavors el Archon X PRIZE del genoma humà amb 10 milions de dòlars, el Google Lunar X PRIZE amb 30 milions i el Progressive Insurance Automotive X PRIZE amb 10 milions més. La Fundació, amb el suport del seu soci, BT Global Services, crea premis en Exploració de l'Espai i l'Oceà, Ciències de la Vida, Energia i Medi Ambient, Educació i Desenvolupament Global. La Fundació és àmpliament reconeguda com a líder en el foment de la innovació a través de la competició.

Més informació, imatges, vídeos i altres materials sobre Barcelona Moon Team:

http://www.bcnmoonteam.com

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.