L'experiment es va fer utilitzant la tècnica d'espectroscòpia de bomba-sonda, mitjançant la qual s'exposava una capa de grafè a l'emissió de llum i es mesurava tant el nombre de fotons -les partícules elementals de la llum- que havien estat absorbits pel grafè, així com el nombre d'electrons que s'havien excitat.
Els experts responsables de la recerca van descobrir que, amb un únic fotó, el grafè era capaç d'excitar diversos electrons, habilitant-los per a la conducció elèctrica. Aquest fet diferencia el grafè dels conductors convencionals, els quals amb un fotó només són capaços d'excitar un electró.
Durant l'experiment es va exposar el grafè a llum de diferents freqüències i es va comprovar que la llum ultraviolada era capaç d'excitar més electrons que no pas la infraroja (fotons de menor energia).
Aquest descobriment converteix el grafè en una important alternativa per a la tecnologia de l'energia solar, que actualment utilitza semiconductors com el silici, que no són tan rendibles.
Els investigadors de l'ICFO que han participat en aquest treball són F. H. L. Koppens i K. J. Tielrooij. A més de l'ICFO, han col·laborat en aquesta recerca el Massachusetts Institute of Technology (MIT) dels Estats Units, el Max Planck Institute for Polymer Research d'Alemanya i l'empresa basca Graphenea, SL.