Personal investigador de l'Escola d'Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha desenvolupat OnTheBus, la primera aplicació accessible del mercat per a dispositius mòbils amb sistema operatiu Android que guia des d'un punt d'origen fins a un punt de destinació fent ús del bus metropolità.
Actualment aquesta iniciativa ja està operativa en català, castellà, anglès i italià per a les ciutats de Barcelona, Madrid, Roma, Hèlsinki, València i Saragossa, i se n'estan preparant noves versions adaptades a altres ciutats i altres llengües.
El funcionament d'OnTheBus és molt senzill. Cal introduir una destinació i l'aplicació ofereix tot un conjunt de rutes alternatives per escollir. En seleccionar-ne una, l'aplicació guia l'usuari des del punt on es trobi fins a una parada d'autobús. En aquest punt, el sistema informa l'usuari del temps que falta perquè l'autobús arribi. Un cop a l'autobús, es va rebent informació de les parades per les quals va passant i s'avisa quan s'ha de prémer el timbre per sol·licitar parada . Quan l'usuari ha baixat, el guia fins al punt de destinació.
Una de les innovacions més importants d'aquesta aplicació rau en el fet que ha estat dissenyada de manera que el sistema pugui ser utilitzat per tota mena d'usuaris, incloent-hi les persones amb discapacitat visual, auditiva o amb limitacions de mobilitat o cognitives. En aquest sentit, l'aplicació permet disposar d'una interfície d'usuari d'alt contrast per a les persones amb grau baix de visió, així com el canvi de color del fons i del text per a les persones amb daltonisme. A més, permet la introducció de dades mitjançant la veu, i emet senyals sonors i vibracions per ajudar les persones amb discapacitat visual en el guiatge. D'altra banda, l'aplicació també disposa de característiques especials per als usuaris amb mobilitat reduïda, com ara la cerca de rutes amb busos accessibles o el fet que tot el disseny dels botons de l'aplicació tingui una mida prou gran perquè la utilitzi qualsevol usuari.
El Grup d'Aplicacions Biomèdiques i Tecnologies per a l'Autonomia Personal de la UAB (GABiTAP), responsable del desenvolupament d'aquest projecte, continua treballant-hi per millorar l'aplicació amb la inclusió d'altres mitjans de transport públic i de serveis bàsics com la sol·licitud de taxis o la localització de farmàcies i centres d'assistència, entre d'altres. Un altre aspecte important en què s'està treballant actualment és la integració d'aquesta aplicació amb les xarxes socials i la portabilitat a altres plataformes de dispositius mòbils.