Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

Universitat Politècnica de Catalunya - 03/01/2012


Una 'spin-off' crea nanotecnologia per purificar l'aire


Ernest Mendoza i Jordi Llorca, els investigadors de la Spin-Off de la UPC

L'ús de nanotecnologia per purificar l'aire és la base de Goldemar Solutions, una nova 'spin-off' de la UPC, creada pels investigadors Ernest Mendoza i Jordi Llorca, del Centre de Recerca en Nanoenginyeria de la UPC
Goldemar Solutions és una nova spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya. BarcelonaTech (UPC), creada recentment per explotar les propietats purificadores de l'aire dels clústers d'or, i aportar innovacions a la indústria de productes de neteja, el sector de l'automòbil o la indústria alimentària.

La innovadora tecnologia parteix de la recerca que han desenvolupat al Centre de Recerca en Nanonenginyeria (CRnE) de la UPC els investigadors Ernest Mendoza i Jordi Llorca, aquest darrer també director de l'Institut de Tècniques Energètiques de la Universitat. Els investigadors han desenvolupat un procés de síntesi dels clústers d'or molt més senzill i econòmic que els que existien fins ara.

Les propietats catalítiques dels clústers d'or, constituïts per només unes desenes d'àtoms d'aquest element químic, són conegudes i s'investiguen en altres laboratoris d'arreu del món. La presència dels clústers d'or fa que l'oxigen sigui reactiu i, per tant, que activi processos d'oxidació que canvien les propietats de les molècules tòxiques presents a l'aire, com ara el monòxid de carboni, l'etilè o les substàncies que causen males olors. Els clústers d'or fan de catalitzadors de la reacció química, accelerant-la i fent-la possible a temperatura ambient.

El nou procés de síntesi dels clústers d'or desenvolupat per Goldemar Solutions, que ja s'ha patentat, fa viable econòmicament l'aplicació de la nanotecnologia a nous productes de purificació de l'aire. Un objectiu de l'empresa és la producció d'un additiu que permeti crear productes de neteja per a vàters que eliminin, en lloc d'emmascarar, les males olors. "Tenim l'avantatge d'adreçar-nos a mercats nous en què no hi ha competència", explica Ernest Mendoza.

"Els vehicles podrien incorporar filtres que eliminessin el monòxid de carboni de l'aire contaminat que entra al cotxe quan es condueix per una via molt transitada", exemplifica Llorca. La indústria alimentària també es podria beneficiar de la tecnologia de Goldemar Solutions, ja que els clústers d'or podrien ajudar a controlar l'etilè que emet una fruita molt madura i que accelera el procés de maduració de les peces que l'envolten.

Reconeixement empresarial

La proposta empresarial de Goldemar Solutions ha estat reconeguda amb el premi EcoEmprenedor XXI, sorgit del programa homònim creat per "la Caixa", Gamesa, Barcelona Activa, l'Institut Català d'Energia de la Generalitat de Catalunya i la Cambra de Comerç de Barcelona per impulsar empreses al sector de les tecnologies netes.

Durant vuit mesos, els fundadors de Goldemar Solutions van rebre formació per crear el pla d'empresa, i al juliol de 2011 van endur-se el guardó que premiava amb 20.000 euros el millor dels 13 projectes que van formar part del programa.

Pel que fa al finançament, Goldemar Solutions s'ha presentat en diversos fòrums d'inversió en els quals ha aconseguit els recursos necessaris per desenvolupar un producte durant el proper any.

En el procés de formació de l'empresa, Mendoza i Llorca també destaquen el suport del Programa Innova de la UPC, que ofereix orientació als investigadors durant la creació d'una spin-off.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.