Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UAB - 30/04/2010


La UAB participa en un projecte europeu per facilitar els rescats en grans catàstrofes


Gran huracà

El projecte GEO-PICTURES, finançat pel 7è Programa Marc de la Unió Europea, emprarà tecnologia espacial per tal de gestionar ràpidament, per satèl·lit, les fotografies, vídeos i qualsevol tipus d'informació emesa des d'una zona en situació d'emergència
El desenvolupament del projecte durarà 2 anys, i el seu objectiu final és facilitar les actuacions de rescat, salvar vides humanes i mitigar els danys materials i ambientals causats per les catàstrofes.


En les situacions d'emergència, és d'importància vital comunicar des del lloc dels fets què passa i on estan succeint els esdeveniments, de la manera més ràpida i acurada possible, per tal que es puguin dur a terme les actuacions necessàries. L'única infraestructura de comunicacions que existeix actualment amb cobertura global és la xarxa de satèl·lits espacials de telecomunicacions.

L'objectiu del projecte GEO-PICTURES (GMES and Earth Observation combined with Position based Image and sensor Communications Technology for Universal Rescue, Emergency and Surveillance) és la construcció d'una plataforma per a la gestió de fotografies, vídeos, dades de sensors i dades d'informes en temps real i a escala global. Es desenvoluparà a Oslo i constituirà un sistema de característiques úniques que s'allotjarà a les Nacions Unides (UNOSAT-UNITAR) i a les instal·lacions del CERN (Ginebra).

Equips d'investigació amb molta experiència en el mapeig on-line produiran mapes de situació en temps real en combinació amb informació de sensors i imatges espacials i terrestres. D'aquesta manera es podrà obtenir ràpidament, a qualsevol lloc del planeta, fotografies d'alta resolució, vídeos, so, y dades com la temperatura local, la humitat o la velocitat i direcció del vent a la zona d'emergència, per tal de prendre les mesures adequades per a actuar. Això suposarà una contribució significativa per a la gestió de emergències de gran i mitjà abast a tot el món, i especialment en zones amb infraestructures limitades o malmeses pels desastres.

El projecte combina els últims avenços en comunicació per satèl·lit, sistemes de navegació i d'observació de la superfície de la Terra, basats en un nucli tecnològic amb comunicacions d'imatges i dades de sensors geolocalitzats, combinats amb les darreres tècniques d'observació per satèl·lit.

Com a part del projecte també es dissenyaran equips de comunicació lleugers i petits, basats en tecnologia mòbil i en la plataforma Android, basada en Linux. Aquests equips seran una eina integrada per als experts en gestió de desastres, per tal que puguin prendre decisions ràpides i assessorar al personal d'emergències. A més, també s'està considerant dins el projecte el disseny de petites aeronaus no tripulades que observaran les zones catastròfiques i enviaran la informació.

GEO-PICTURES serà d'utilitat arreu del món, i ja va contribuir, en la seva versió pilot més simplificada, en la gestió de les zones d'emergència a Haití després del terratrèmol del mes de gener passat.

L'aportació de la Universitat Autònoma de Barcelona al projecte serà interdisciplinària, i s'ocuparà de diferents aspectes per a obtenir tecnologies robustes per a la gestió de desastres globals.

En particular, estan involucrats tres grups de recerca de tres departaments diferents de la UAB. El grup GICI (Grup per a la Codificació Interactiva d'Imatges), al Departament d'Enginyeria de la Informació i de les Comunicacions, està liderat pel doctor Joan Serra Sagristà, i s'ocuparà de la compressió i transmissió de grans imatges mitjançant JPEG2000 i el protocol JPIP, per tal de proporcionar accés gairebé en temps real a dades GMES.

El grup de recerca GRUMETS (Grup de Mètodes i Aplicacions en Sensors Remots i Sistemes d'Informació Geogràfica), al Departament de Geografia, està dirigit pel doctor Xavier Pons, i s'ocuparà de l'adaptació de Sistemes d'Informació Geospacial per a la gestió d'emergències, proposant i comprovant solucions noves per a la implementació de serveis web d'alta velocitat, de fàcil creació, i d'ús senzill a l'hora d'actualitzar les dades.

El grup de recerca de Comunicacions Inalàmbriques i per Satèl·lit, al Departament de Telecomunicacions i d'Enginyeria de Sistemes, està encapçalat per la doctora M. A. Vázquez-Castro, i s'ocuparà de com garantir l'accés a comunicacions robustes de baix cost, amb l'establiment de xarxes inalàmbriques i per satèl·lit des de les zones d'emergència.

Per als investigadors de la UAB, contribuir a un projecte de recerca d'aquestes característiques és una font d'entusiasme. Segons els investigadors, l'impacte a Espanya serà important, donat l'interés creixent que existeix cap a les tecnologies relacionades amb la gestió de desastres.

El projecte està liderat per l'empresa noruega AnsuR Technologies SA. A més de la UAB, en aquest projecte participen grups de recerca de Noruega, Alemanya, Austria i Brasil, i grups d'usuaris de les Nacions Unides, del plan European Civil Protection de la UE, i del Govern de l'Amazones (Brasil).

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.