Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UNIVERSITAT OBERTA DE CATALUNYA - 18/03/2013


Projecte europeu per a millorar la integració dels immigrants a través del mòbil


Aplicacions per a mòbil

La UOC, juntament amb un consorci interdisciplinari d'universitats, empreses i ONG, participa en el projecte europeu MASELTOV, que té com a objectiu millorar, per mitjà de dispositius mòbils, la integració dels immigrants en el país europeu d'acollida
Els migrants amb risc de ser exclosos socialment són el centre del projecte MASELTOV. Fins al desembre de 2014, aquesta iniciativa, finançada per la Comissió Europea amb 3.751.000 euros, té previst desenvolupar un conjunt d'aplicacions orientades a donar assistència mòbil a aquests ciutadans de manera fàcil i ràpida. «En concret, l'assistent serà una plataforma digital de serveis per a l'orientació en els tràmits administratius, l'aprenentatge de la llengua i la cultura i, en especial, per a la integració en el mercat laboral i la participació social», explica la investigadora Adela Ros, experta en migració i societat xarxa de l'IN3 de la UOC.

A banda d'oferir accés a xarxes socials i cerques d'informació, la plataforma aportarà un conjunt de recursos innovadors, com l'aprenentatge de llengües o la traducció de textos via càmera del mòbil. Al seu torn, integrarà components lúdics, com videojocs de simulació amb finalitat educativa ( «videojocs seriosos»), que ajudaran a entendre certes diferències culturals o a simular una entrevista laboral.

Les proves pilot de l'assistent mòbil es faran, durant el 2013, a Londres amb immigrants procedents de diversos països,i a Viena amb immigrants de Turquia. La plataforma digital es dissenyarà en castellà, anglès i àrab, llengües dels col·lectius majoritaris que participaran en la fase de prova.

El programa de recerca Migració i societat xarxa, membre en el projecte

En aquesta iniciativa, la UOC hi participa a través del programa de recerca Migració i societat xarxa (MNS) de l'institut de recerca IN3, què té per objectiu millorar el coneixement sobre l'ús que fan els immigrants de les TIC. Els resultats de la recerca sobre les necessitats i usos quotidians de les persones migrades contribuiran al disseny de l'aplicació MASELTOV. «Molts joves immigrants ja utilitzen el mòbil per a traduir, per a orientar-se en la ciutat, per a demanar cita al metge. El mòbil es fa cada vegada més imprescindible en els moments d'arribada», afirma Ros, investigadora principal del programa de recerca.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.