Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

DIUE - 14/09/2010


Arrenca la 'Universitat dels nens i les nenes de Catalunya' amb el nou curs 2010/2011


Un moment de la presentació

El programa és pioner a l'Estat i a tot el sud d'Europa i forma part de la xarxa d'universitats dels nens i nenes, amb experiències europees de gran abast
El Programa de la Universitat dels Nens i les Nenes de Catalunya té com a finalitat apropar la ciència, la cultura i la universitat als nens i nenes de l'educació primària de Catalunya, així com a les escoles i les famílies, i persegueix el foment de l'excel·lència i les vocacions científiques i la inclusió social.


Coincidint amb l'inici del curs escolar 2010-2011, arrenquen les activitats programades en el marc de la Universitat dels Nens i les Nenes de Catalunya. Així, la primera edició del programa consistirà principalment en l'activitat "L'Escola a la Universitat" que tindrà lloc dues vegades al llarg del curs: el 19 d'octubre de 2010 i el 3 de maig de 2011. El present curs hi podran participar més de 2.000 alumnes de 5è de primària procedents d'escoles d'arreu del territori. Alhora, aquest curs es desenvoluparà un portal web on es preveu que més de 15.000 nens i nenes i moltes escoles de Catalunya puguin aprendre i jugar amb la ciència, la tecnologia i la cultura en general, coneixent professors i investigadors.

A través de la udn².cat, els infants, les escoles i les famílies podran conèixer de primera mà què és la universitat i què fan els científics i acadèmics. Facilitarà activitats i espais pel treball conjunt entre les escoles d'educació primària, les universitats, els i les mestres i les famílies en contacte amb la ciència, la tecnologia i la cultura en general. Les vuit universitats públiques catalanes que formen l'ACUP acolliran els grups d'escolars a les seves instal·lacions. Durant aquestes jornades, que duraran tot un matí, els nens i les nenes visitaran una universitat pública catalana, on participaran en diverses activitats i tallers pràctics orientats a despertar el seu interès per la ciència i la cultura des d'un punt de vista universitari. Cada universitat ha dissenyat el seu programa incloent-hi un seguit d'activitats de caire experimental que estaran dirigides per professors i professores universitaris.

En aquesta primera edició, la UB els descobrirà el passat i el present del planeta Terra; visitaran les instal·lacions de la Facultat de Veterinària de la UAB; a la UPC descobriran la tecnologia que s'amaga darrera dels jocs; la UPF els convida a experimentar amb els sons del cos i de l'entorn; a la UdG nedaran entre robots; a la UdL aprendran a posar els cinc sentits a les fruites i verdures; a la URV descobriran com funcionen els medicaments i la UOC els aproparà a l'aprenentatge a través de les TIC.

Objectius de la udn².cat

Els objectius de la Universitat dels Nens i les nenes de Catalunya són:


  • Potenciar l'atracció dels infants de l'educació primària de Catalunya cap al món de la ciència, la cultura i la formació al llarg de la vida.
  • Obrir la universitat a la societat i divulgar el coneixement científic i els beneficis de la recerca.
  • Apropar la universitat als pares, mares i familiars i fomentar la participació d'alumnes procedents de capes socials desfavorides.
  • Potenciar la relació universitats-escoles i professors-mestres.
  • Ser una eina útil de suport a l'educació primària de Catalunya.
  • Vincular el programa udn².cat amb iniciatives similars en l'àmbit de l'educació secundària i el batxillerat per reforçar els objectius comuns.

Consell Assessor

La udn².cat compta amb un Consell Assessor que agrupa prestigiosos experts del món de l'educació, de la universitat i de la divulgació i comunicació científica. Els membres són: Joan Badia, Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, Generalitat de Catalunya; Mercè Beltrán, periodista i responsable de comunicació de Tabasa; Judit Castellà, Talència, Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació; Jaume Cela, Escola CEIP Bellaterra; Miquel Duran, Universitat de Girona; Lluís Ferrer, Universitat Autònoma de Barcelona; Helena González, Departament d'Educació, Generalitat de Catalunya; Enric Masllorens, Agrupació Escolar Catalana; Núria Miró, Departament d'Educació, Generalitat de Catalunya; Tomás Molina, TV3 / Consell Català de Comunicació Científica; Jaume Pagès, Universia; Paula Veciana, Caixa Catalunya, i Jorge Wagensberg, Cosmocaixa - Fundació la Caixa.

L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), formada per les universitats de Barcelona (UB), Autònoma de Barcelona (UAB), Politècnica de Catalunya (UPC), Pompeu Fabra (UPF), Girona (UdG), Lleida (UdL), Rovira i Virgili (URV) i Oberta de Catalunya (UOC), és la promotora i organitzadora del programa. Les institucions que donen suport i impulsen la UdN².cat són: l'Obra Social de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa, Talència i els Departaments d'Educació i d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.