Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA - 14/06/2013


Dues noves infraestructures per a l'R+D+I al Campus de Terrassa


Edifci Gaia

La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) va celebrar al Campus de Terrassa la 1a Jornada dedicada a la recerca i la innovació tecnològica




Empreses, representants de les administracions i investigadors van assistir a la inauguració de l'edifici Gaia i a l'ampliació dels espais del Centre Tecnològic de Transferència de Calor (CTTC).


Prop de 200 persones entre representants del món empresarial, acadèmic i de l'administració van assistir als actes que van tenir lloc al Campus de la UPC a Terrassa relacionats amb la recerca i la innovació tecnològica i amb la valorització d'aquesta activitat.

El rector, Antoni Giró; l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; el director executiu de l'AGAUR, Pere Pardo, el representant de Coordinació i Planificació Estratègica de la Comissió Europea a Barcelona, Mark Jefrey, i Asensi Oliva, director del Centre Tecnològic de Transferència de Calor (CTTC) van inaugurar l'ampliació dels espais del CTTC. Seguidament, i en un acte que va comptar també amb la presència de Pere Torres, secretari d'Empresa i Competitivitat del Departament d'Empresa i Ocupació, de Ramon Carbonell, en representació del Consell Social, i de Joseba Quevedo, exdelegat del rector al Campus de Terrassa, es va inaugurar l'edifici Gaia.

"Gaia —va explicar l'exdelegat del rector Joseba Quevedo i una de les persones impulsores del projecte— forma part del campus que fa 10 anys només ens atrevíem a somiar".

L'edifici Gaia és una infraestructura construïda exclusivament per a l'activitat de recerca i innovació tecnològica, que compta amb 5.000 m2 de superfície i que ha estat finançada per fons procedents dels ajuts als Parcs Científics del Ministeri d'Economia i Competitivitat i dels fons FEDER de la Unió Europea. La inversió total és d'uns 10 milions d'euros.

El retorn d'una inversió

L'evolució tant dels ingressos com del nombre de projectes i d'activitats d'R+D dels sis grups que treballen a l'edifici Gaia s'ha incrementat any rere any, des que els equips es van traslladar al nou espai, exceptuant el període 2008-2009, en que va baixar lleugerament.

Abans del seu trasllat al Gaia, els ingressos derivats de les activitats d'aquests grups se situaven en l'1,3 milions d'euros, mentre que al 2011, aquesta xifra va arribar als 4,4 milions d'euros. I és que la nova ubicació dels grups de recerca al nou edifici els ha propiciat poder desenvolupar projectes que en altres condicions haurien estat impossibles.

Grups de recerca i empreses

L'edifici Gaia forma part del Parc UPC i acull un centenar d'investigadors, procedents de diversos països, i sis grups de recerca que investiguen en els àmbits de les energies renovables, la biotecnologia, els làsers, l'electrònica, la robòtica i la biologia orientada a la indústria. Són el Grup de Biologia Molecular i Industrial (GBMI); el Grup d'Accionaments Electrònics i Aplicacions Industrials (MCIA); el grup Sistemes Avançats de Control (SAC); el Grup de Sistemes Elèctrics d'Energies Renovables (SEER); el grup de Dinàmica No Lineal, Òptica No Lineal i Làsers (DNOLL) i el Laboratori de Microbiologia Sanitària i ambiental (MSMlab).

L'edifici Gaia compta, a més, amb espais gestionats a partir del model Knowledge to Market (K2M) de la UPC. Està previst que s'hi ubiquin spin off, i empreses de valor tecnològic que vulguin interactuar amb els grups de recerca de la UPC.

Espai bioclimàtic

El Centre Tecnològic de Transferència de Calor (CTTC) ha ampliat les seves instal·lacions amb una nova infraestructura de 800 m2. La construcció del nou espai destinat a l'activitat d'R+D i de tercer cicle (doctorat), ha estat principalment finançada pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, mitjançant l'ajut INNPLANTA 2010, i pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, a través del Programa Campus d'Excel·lència Internacional (CEI). La inversió realitzada és d'1,8 milions d'euros.

Al nou espai del CTTC ja hi treballen 21 professors/es i investigadors/es i en poques setmanes superarà la trentena. L'espai està dissenyat per a que la seva mateixa estructura sigui útil per als assaigs de sistemes bioclimàtics, amb façanes de doble pell, murs de cortina vegetals, microclimes interiors enjardinats i sistemes de refrigeració free cooling adequats per al treball de grans clusters de càlcul.

En total, al Centre Tecnològic de Transferència de Calor fan recerca 55 investigadors i investigadores, que treballen en la resolució numèrica i en la validació experimental de fenòmens de transferència de calor i dinàmica de fluids, i en la seva aplicació en diferents àmbits industrials. Aquests àmbits són l'energia solar tèrmica de mitja i alta temperatura, l'energia eòlica, bescanviadors de calor, acumulació d'energia tèrmica, climatització, ventilació, condicionament d'aire i refrigeració, eficiència energètica en edificis, aerodinàmica o propulsió aeroespacial, entre d'altres.

Actualment, el CTTC està immers en 7 projectes europeus, 4 nacionals i també en diferents projectes realitzats directament amb empreses, amb una facturació mitja anual de 800.000 euros

La NIT UPC, 5a trobada amb empreses

El mateix dia 13 de juny, i un cop inaugurades les dues noves infraestructures per a la recerca i la innovació tecnològica, la UPC va celebrar a l'edifici Gaia la NIT UPC i la 5a trobada empresarial. Representants d'empreses que col·laboren amb la UPC, autoritats de l'administració pública local, comarcal i autonòmica, així com representants de diferents institucions i investigadors i investigadores van visitar les instal·lacions de l'edifici i van poder conèixer d'aprop els projectes més significatius de l'activitat d'R+D que es realitza al Campus a través d'un showroom.

Al Campus de Terrassa hi treballen actualment 441 investigadors i investigadores i 120 doctors i doctores, procedents de prop de 30 països, contractats per a projectes específics. Aquesta concentració de talent es distribueix en 38 grups de recerca que desenvolupa la seva tasca en diversos àmbits. L'últim any, els grups de recerca del Campus de la UPC a Terrassa van facturar uns 10 milions d'euros per projectes d'R+D, el 60% dels quals es va realitzar amb empreses.

D'aquests 38 grups, 10 són membres de la xarxa TECNIO de la Generalitat de Catalunya i formen part del Centre d'Innovació i Tecnologia (CIT UPC). Es tracta de grups amb una alta capacitat de transferència de tecnologia i de coneixement profund de la indústria. Aquestes contribucions des de la Universitat posicionen la ciutat de Terrassa com la segona ciutat catalana amb més grups de recerca treballant directament amb el sector empresarial.

La 1a Jornada de la recerca i la innovació tecnològica

D'altra banda, i també en el marc dels actes del dia 13 de juny, el Campus de la UPC a Terrassa va organitzar la 1a Jornada de la recerca i la innovació tecnològica, que va tenir lloc a l'edifici Gaia. L'objectiu d'aquesta jornada va estar divulgar el coneixement i la innovació tecnològica que es genera al Campus. La jornada la va obrir Oriol Alcoba, gerent de l'Àrea de transferència tecnològica d'ACC1Ó, de la Generalitat de Catalunya.

També hi han intervingut amb les seves ponències una vintena d'investigadors i investigadores que treballen al Campus. Igualment, els investigadors en formació que estan realitzant el doctorat han exposat en pòsters els resultats dels seus treballs.



Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.