Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

Ajuntament de Terrassa - 13/07/2010


Neix Orbital 40, el Parc Científic i Tecnològic de Terrassa


Navarro, Montilla i Garmendia

Navarro, Montilla i Garmendia van fer la presentació oficial
Orbital 40 neix amb vocació de convertir-se en un dels parcs tecnològics de referència del país


L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro; el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, van coincidir a augurar un bon futur a Orbital 40, el Parc Científic i Tecnològic de Terrassa, a l'acte de presentació d'aquest parc, que va tenir lloc ahir al Parc Audiovisual de Catalunya. Garmendia i Montilla van lloar la "valentia del projecte", en paraules del president de la Generalitat, i van coincidir amb Navarro a l'hora d'assenyalar el paper clau que juga la col·laboració institucional en aquesta iniciativa i en tota aposta de futur.

Pere Navarro va defensar al seu parlament una aposta tan agosarada com aquest parc. "Potser diran -va afirmar l'alcalde- que som uns somiadors. També ho eren els que van crear fa més de cent anys l'escola industrial o el Condicionament Terrassenc, dos pilars fonamentals que van permetre el progrés econòmic, social i cultural que va gaudir la ciutat durant tot el segle XX", va assenyalar.

Segons l'alcalde, "aquest és un moment històric". Navarro va explicar que la posada en marxa del parc ha estat una iniciativa "que ningú ens havia demanat", va dir, i va afegir: "ho hem fet perquè hem volgut, perquè creiem en el progrés del país".

Per la seva banda, la ministra va destacar el paper de l'administració local en l'impuls de la ciència i la innovació espanyoles i, en aquest sentit, va dir que "ciutats com Terrassa mostren el camí a seguir". Garmendia va lloar "les valentes inversions de Terrassa" en innovació: més del 25% dels projectes terrassencs del FEOSL estan directament relacionats amb la ciència i la innovació.

Finalment, el president de la Generalitat va destacar que el projecte té una base sòlida perquè "primer s'han detectat els actius, el talent, el contingut, i a partir d'aquí s'ha creat el continent". Montilla va recordar que Terrassa destaca per "un dinamisme industrial molt notable. La ciutat el va tenir en el passat i el té ara també", va dir el president.

Orbital 40 neix amb vocació de convertir-se en un dels parcs tecnològics de referència del país. Ubicat al nord de Terrassa, ben comunicat per l'autovia B-40, els seus principals actius són els següents:


  • Parc Audiovisual de Catalunya: ja en funcionament, compta amb més de 20 empreses residents i més de 50 vinculades. Amb dos platós en funcionament i dos més en projecte, a més d'un centre de producció i serveis auxiliars, acull cada any més de 70 rodatges.
  • Centre Tecnològic Leitat: un centre de recerca líder a Catalunya en àmbits com els materials avançats, la biotecnologia o la química industrial, hereu de l'històric Condicionament Terrassenc. El nou edifici del Leitat, de 10.000 m2, està a punt d'entrar en funcionament.
  • Complex Franja Nord B-40: 300.000 m2 de sòl per a projectes empresarials de nova economia, amb una capacitat estimada de creació de fins a 15.000 llocs de treballs directes i indirectes. Aquesta franja és la delimitada per l'actual límit nord del casc urbà (avinguda de Lacetània) i l'autovia B-40.
  • Campus Universitari de Terrassa: segon campus de Catalunya, amb presència de 5 universitats, 15.000 estudiants, més de 100 titulacions, 400 investigadors i 37 grups de recerca.
  • Nexus III (en projecte): impulsat per la Universitat Politècnica de Catalunya i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, serà un nou centre de transferència de tecnologia universitat-empresa i un edifici singular com els dos anteriors.

El nou Parc Científic i Tecnològic de Terrassa constitueix un dels 10 pols d'innovació de Catalunya definits pel Govern de la Generalitat. Es tracta d'àrees estratègiques orientades a crear nuclis d'innovació i estratègies d'atracció d'empreses i activitats, amb característiques comunes com ara infraestructures motor, teixit productiu consolidat, sistemes d'incubació d'empreses, connexió a xarxes i un entorn de qualitat.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.